• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Про безпечне застосування засобів захисту рослин

        З початком весняних польових робіт, щоб забезпечити оптимальні умови життєдіяльності людини та охорону навколишнього середовища при використанні пестицидів, агрохімікатів, спеціалістами Дніпровського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області перед органами місцевого самоврядування  ініційовано проведення семінару з питання дотримання сільгоспвиробниками законодавства в частині застосування засобів захисту рослин.

        Семінар проведено 12 березня 2021 року у Дніпровській районній державній адміністрації за участю  голови Дніпровської РДА Поклонської В.О., голови Дніпровської районної ради Лещенка М.О., начальника відділу агропромислового розвитку Дніпровської РДА Ткач Т.І., спеціалістів Дніпровського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Дніпровської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

        На семінар запрошено представників сільськогосподарських підприємств Дніпровського району, а також бджолярів.

        Обговорювалися питання щодо дотримання законодавства в частині застосування засобів захисту рослин та ветеринарно-санітарних вимог у  галузі бджільництва.

        Поводження з пестицидами в Україні регламентується Законом України від 02.03.1995 № 86/95-ВР «Про пестициди і агрохімікати», Законом України від 14.10.1998 №180-XIV «Про захист рослин», ДСП 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві", затверджених Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 03.08.1998 № 1 та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», затверджених наказом МОЗ України від 18.12.1996 № 382.

        Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок мають відповідати Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, та інструкціям із безпечного застосування пестицидів, які затверджені  (погоджені) установами Міністерства охорони здоров’я  та іншими організаціями.

        До робіт, пов'язаних із застосуванням пестицидів, робітники допускаються по наряду при наявності посвідчення про проходження спеціальної  підготовки та медичної книжки встановленого зразка на право працювати із пестицидами. Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов'язково реєструються у спеціальних журналах.

       До роботи з пестицидами заборонено допускати осіб, які не досягли 18-річного віку, вагітних і жінок, що годують груддю.

       Адміністрація господарства забезпечує тих, хто працює із пестицидами, засобами індивідуального захисту, спецодягом.

       Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, суб’єкти підприємницької діяльності сповіщають населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів.

       У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, суб’єкт господарювання встановлює попереджувальні написи.

       Забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів.

       Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 1000) і вечірні години (1800-2200) при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10˚С.

       Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт із догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні становить не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.

       Зберігання пестицидів допускається тільки у спеціально призначених для цього складах, які мають санітарні паспорти на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив, виданих установами Держпродспоживслужби. Паспортизація складів здійснюється щорічно.

       Згідно зі ст.20 ЗУ від 02.03.1995 № 86/95-ВР «Про пестициди і агрохімікати», порушення вимог законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

       Через випадки загибелі бджіл з причини  порушення регламентів застосування пестицидів  та з метою запобігання цьому слід приділяти особливу увагу дотриманню вимог законодавства при обробітках інсектицидами медоносних рослин. При проведенні захисних заходів медоносних культур необхідно застосовувати виключно препарати, дозволені до використання в Україні та рекомендовані для цих культур у відповідних нормах внесення.

       Згідно зі ст.37 Закону України від 22.02.2000 №1492-ІІІ «Про бджільництво», фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту для обробки медоносних рослин, мають  не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації, органи місцевого самоврядування попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів обов’язково вказуються номери державної реєстрації цих засобів та інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

       Неповідомлення (приховування) або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин та порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського  призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл, є порушенням законодавства та, відповідно до ст.38 Закону України «Про бджільництво», тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законодавством України. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux