• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Правила зберігання садивного матеріалу взимку
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 грудня 2021 року о 08:26

     Правильна підготовка саджанців до зими допоможе їм добре пережити холодний час. Існує декілька ефективних способів зберігання садивного матеріалу, які допоможуть ввести рослини в стан спокою, щоб зберегти сили до весни.

     Прикопування саджанців Зберігання саджанців в прикопі – це надійний спосіб зберігання посадкового матеріалу. Садовий прикоп - це траншея, викопана в землі. Місце для прикопувальної траншеї повинно розташовуватися в сухому, захищеному від вітру місці, там, де не скупчуються весняні талі й ґрунтові води. Прикоп не повинен бути надто широким, краще збільшити його в довжину. По ширині яма-сховище повинна дорівнювати обсягу коренів рослин, які прикопують. Якщо культури різні за величиною (наприклад, плодові дерева, троянди, ягідні кущі), то, відповідно, і зберігатися вони повинні в різних траншеях, сортовані за розміром.

     Правила підготовки прикопу:

  • розташування траншеї в просторі по довжині має бути зі сходу на захід;
  • глибина траншеї повинна становити 50 см, ширина буде залежати від кількості саджанців, які передбачається зберігати;
  • північний схил траншеї роблять під кутом 90 градусів, а південний - 45 градусів. При викопуванні зручно відкидати землю на північний край.

     На дно викопаної траншеї додають суміш піску і торфу. Такий пухкий і легкий субстрат дозволяє не пошкодити коріння саджанців при викопуванні навесні.

     Підготувати саджанці не складно. У першу чергу потрібно видалити все листя, це збільшить зимостійкість молодих рослин і дати насититися вологою. Для цього їх поміщають у воду на 4-5 годин, так щоб у воді опинилося не тільки коріння, але і саме стебло. Після закінчення зазначеного часу саджанці виймають і уважно оглядають коріння. Усі підозрілі, підгнилі й пошкоджені видаляють. Саджанці різних сортів потрібно маркувати.

     Саджанці укладаються в траншею корінням на північ (біля стрімкого краю), кронами на південь (біля похилого краю). Таким чином, вони будуть надійно захищені від північних вітрів і від сонячних опіків. Якщо у саджанців занадто гіллясті крони, їх необхідно акуратно, не стягуючи занадто, зв'язати. Коріння рослин в траншеї слід добре розправити, щоб звести до мінімуму можливість утворення пустот навколо них. Далі саджанці засипають шаром землі. Можна використовувати землю, перемішану з піском і торфом для пухкості. Шар землі повинен бути близько 20 см і повністю вкривати коріння. Його добре проливають водою і зверху насипають ще невеликий шар сухої землі.

     Коли низька температура стабілізується, траншею прикопа повністю засипають землею. Кожен шар ущільнюють. Над рівнем землі формують невеликий горбок для сходу талої води навесні. Таким чином, зовні залишаються тільки кінчики гілок. Їх також слід прикрити гілками колючих чагарників — ожини, шипшини тощо. Не можна використовувати солому, тирсу, хвою, оскільки ці субстрати привабливі для гризунів. Вкривати прикоп плівкою, нетканими матеріалами не можна! Це може спровокувати раннє пробудження бруньок, чого слід уникати. Якщо є можливість, потрібно накидати на прикоп сніг протягом зими, формуючи замет.

     Навесні, після відтавання снігу, прикопані саджанці акуратно звільняють із землі. Потрібно перевірити, як вони перезимували. Для цього біля основи коренів роблять пробні надрізи кори й деревини. Якщо із саджанцем все в порядку, то кора його має світло-коричневий відтінок, а деревина біла або злегка зеленувата. Якщо ж кора і деревина мають темно-коричневий колір, то саджанці вимерзли й загинули, садити їх немає сенсу. У здорових же саджанців надрізи обробляють садовим варом. Їх можна сміливо висаджувати на постійні місця.

     Зберігання саджанців у приміщенні

     Можна зберігати саджанці до весни в прохолодних з помірною вологою приміщеннях. Для цього коріння саджанців розміщають в ящики, короби, наповнені вологою тирсою. Якщо в приміщенні дуже холодно, то можна обгорнути їх разом з субстратом в поліетиленовий пакет. Важливо, щоб під тирсою були не тільки коріння, але і коренева шийка саджанця. Тримають саджанці вертикально або під невеликим кутом.

     Після закладки на зберігання потрібно уважно стежити за температурою в приміщенні. Оптимальне її значення становить 0 плюс-мінус 2 градуси. Якщо температура почне зростати, потрібно відкривати двері приміщення для впускання холодного повітря і термінового зниження температури. Адже навіть при 5 градусах вище 0 може початися пробудження бруньок. Також потрібно не допускати пересихання тирси. Її слід регулярно зволожувати.

     З настанням весни рослинам потрібно дати час, щоб прокинутися, до моменту висадки в ґрунт. Не можна після довгого зберігання в темному місці різко виставляти їх під яскраве сонце. Для початку потрібно помістити рослини у півтінь і протягом декількох днів поступово адаптувати до світла.

     Також відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва наголошує на тому, що при купівлі саджанців покупець повинен звертати увагу на наявність сертифікатів, які свідчать про сортові та товарні якості садивного матеріалу. Також сорти повинні бути занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux