• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Права споживача у сфері послуг та заборона підвищення тарифів на комунальні послуги під час дії воєнного стану

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує споживачам, а також суб’єктам господарювання про обов’язковість дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів, особливо в умовах воєнного стану.

     Слід зазначити, що споживачі під час укладення, зміни, виконання та припинення договорів щодо отримання (придбання, замовлення тощо) продукції або послуг, а також при використанні продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на:

  • захист своїх прав державою;
  • належну якість продукції, послуг та обслуговування;
  • відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції або наданої послуги (дефект у продукції, неякісно або не в повному обсязі надана послуга);
  • звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав.

     За захистом своїх прав споживачі можуть звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Головне управління забезпечить надання всебічної консультаційної та правової допомоги, однак, не зможе ініціювати проведення позапланової перевірки, оскільки, відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 року № 303, на період воєнного стану припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

     Зазначаємо, що в умовах воєнного стану Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області зосередило увагу на пошуку альтернативних методів вирішення споживчих спорів. Головне управління з розумінням ставиться до особливих умов ведення господарської діяльності в умовах воєнного стану, але наголошує щодо недопущення суб’єктами господарювання порушень прав споживачів в умовах воєнного стану.

     Також доводимо до відома споживачів комунальних послуг, що Законом
№ 2479-IX вводиться мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення на час дії воєнного стану і на пів року після його завершення. Різницю між встановленим тарифом і реальною вартістю постачальнику комунальних послуг компенсуватиме держава.

     Відповідно до Закону про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» щодо виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану забороняється примусове стягнення заборгованості з фізичних осіб за житлово-комунальні послуги.

     Районні, обласні військові адміністрації (за умови їх утворення) встановлюють тарифи для суб’єктів господарювання, зазначених у пункті 37 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Для решти суб’єктів господарювання тарифи на комунальні послуги встановлюються відповідно до законодавства, а саме:

• військовими адміністраціями населених пунктів (за умови їх утворення відповідно до Указу Президента України), крім тарифів, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг;

• органами місцевого самоврядування (за відсутності утворених військових адміністрацій населених пунктів), якщо діяльність суб’єктів господарювання регулюється на місцевому рівні;

• Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (у разі якщо діяльність суб’єктів господарювання підпадає під регулювання НКРЕКП).

     Протягом періоду воєнного стану планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) (позапланові невиїзні перевірки) за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов, здійснюються за рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

     Крім того, якщо продавець (виробник товару), виконавець робіт чи надавач послуг відмовив у задоволенні законних вимог, керуючись статтями 15, 16 Цивільного кодексу України, споживач може звернутись до суду за захистом своїх порушених прав.

     Відповідно до ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux