• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Права споживачів при укладанні договору на туристичне обслуговування

     Перш за все при укладенні договору на туристичне обслуговування, будь ласка, перевірте, щоб туроператор мав чинні ліцензію та фінансове забезпечення (актуальна інформація доступна на офіційному сайті https://www.tourism.gov.ua у розділі "Діяльність-Ліцензування туроператорської діяльності-Ліцензійний реєстр").

     Відповідно до ст. 5 Закону України «Про туризм», суб'єктами, що здійснюють та/або забезпечують туристичну діяльність, зокрема, визначено:

- туристичні оператори (далі – туроператори) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність;

- туристичні агенти (далі – турагенти) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг (вимоги щодо наявності ліцензій не застосовуються). 

     Також повідомляємо, що турагенти не створюють туристичний продукт, не надають туристичні послуги, не мають повноважень самостійно та на власний розсуд приймати рішення щодо змін умов туру, анулювання туру чи інших дій з туром, а здійснють лише обмежені функції з підбору туру, бронювання туру у туроператора, інформаційного і документального супроводження заброньованих у туроператора послуг. Турагенти діють на підставі франчайзингового договору і субагентського договору, який укладений за винагороду, здійснює посередницьку діяльність з реалізації турпродуктів шляхом вчинення правочинів, укладання договорів із замовниками туристичних послуг.

     Відповідно до ст.20 Закону України «Про туризм», за договором на туристичне обслуговування одна сторона (туроператор, який укладає договір безпосередньо або через турагента) зобов'язується надати за замовленням іншої сторони (туриста) комплекс туристичних послуг (туристичний продукт), а турист зобов'язується оплатити його. До договору на туристичне обслуговування застосовуються загальні положення договору про надання послуг, якщо інше не передбачено законом.

      У ст. 30 Закону України «Про туризм» наведено перелік порушень законодавства в галузі туризму, за які, згідно зі ст. 32 цього Закону, до суб'єктів туристичної діяльності застосовується майнова та інша відповідальність, визначена в договорі або відповідно до чинного законодавства. Крім того, згідно зі ст.ст. 33, 34 Закону України «Про туризм», суб'єкт туристичної діяльності, який порушив законодавство в галузі туристичної діяльності при наданні туристичної послуги, зобов'язаний відшкодувати туристу завдані збитки, моральну (немайнову) шкоду. Спори з питань надання туристичних послуг розглядаються у судовому порядку.

     Отже, обґрунтовано стверджувати, що вимога про врегулювання спірної ситуації повинна висуватись у залежності від питання або безпосередньо до агентства, або безпосередньо до туроператора.

     Фахівці Держпродспоживслужби по всій території України стоять на сторожі прав споживачів та завжди готові допомогти вам у їх захисті.

     Контакти територіальних органів Держпродспоживслужби ви можете переглянути за посиланням https://bit.ly/3xGP275.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux