• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 19 серпня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 20 серпня 2021 року о 09:07

     Метеорологічні умови

     Погода другої декади серпня була дощовою та теплою. Опади на території області були нерівномірні. На півдні області вони носили зливовий характер та супроводжувалися сильними поривами вітру та грозою. Середньодекадна температура повітря становила 22,5º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 31,4° тепла, мінімальна температура повітря знижувалась до 15,4° тепла.

На даний час агрометеорологічні умови для формування врожаю пізніх культур складаються сприятливі.


      Шкідники озимої пшениці 

 

     Жуки хлібної жужелиці після дощів та спадання спеки активно виходять на поверхню грунту. На полях після озимої пшениці спостерігається їх переміщення та спарювання. Заселено 39% площ після озимої пшениці за середньої чисельності 0,2 екз./м², максимально – 2.

Клоп черепашка майже повністю перебуває у місцях зимівлі за середньої чисельності 0,2 екз./м², максимально – 3.


     Багатоїдні шкідники

 

     Озима совка ІІ покоління. Наприкінці ІІ декади серпня на сходах падалиці озимої пшениці відмічено початок відродження гусениць. На даний час чисельність їх поодинока, максимально – 1 гус./м².

Триває шкодочинність гусениць бавовникової совки ІІ покоління на кошиках соняшнику та на качанах пізніх посівів кукурудзи. Заселено 18% площ кукурудзи та 21% площ соняшнику за середньої чисельності 1 гус./качан при заселенні у середньому 2,5% качанів, максимально – 4% та 2% рослин соняшнику.

Протягом ІІ декади серпня тривало відродження та шкодочинність гусениць капустяної совки ІІ покоління. Заселено та пошкоджено у середньому 2,5% рослин пізньої капусти, максимально – 5% за середньої чисельності 3 гус./рослину, максимально – 5. Віковий склад гусениць становить: І віку - 85%, ІІ – 15%.

Лучний метелик ІІ покоління. Триває літ метеликів та відкладання яєць. На неорних землях та крайових смугах посівів соняшнику на 10 кроків середня чисельність метеликів складає 2 екз., максимально - 6. Наприкінці декади відмічено початок відродження гусениць. Заселені поодинокі рослини за середньої чисельності 0,1 екз./м², максимально – 1. Віковий склад гусениць становить І віку 100%.

     Гусениці білана капустяного ІІ покоління закінчують живлення та триває їх залялькування. Заселено та пошкоджено у середньому 3,5% рослин, максимально – 5%. Наприкінці декади виявлено поодинокий літ метеликів ІІІ покоління.

Саранові. Опади сприяли зниженню температури повітря та активізації комах. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) триває живлення та парування комах. Середня чисельність складає 0,5 екз./м², максимально – 6. За видовим складом кобилка темнокрила – 30%, хрестовичка мала - 30%, кобилка чорносмугаста – 25%, кобилка блакитнокрила – 15% та поодинокі екземпляри італійського пруса.

 

      Шкідники та хвороби кукурудзи, соняшнику та сої

 

     Триває доживлення гусениць стеблового метелика на рослинах кукурудзи. Заселено 33% обстежених площ, у середньому – 3% рослин кукурудзи, максимально – 6% за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом гусениці ІУ віку становили 55% та У - 45%.

Попелиці на кукурудзі. Заселено 100% обстежених площ кукурудзи. Пошкоджено у середньому 5,5% рослин, максимально - 11, середня чисельність - 2 екз./росл., максимально - 5 екз./росл.

Гусениці соняшникової вогнівки закінчили шкодочинність та перебувають у залялькованому стані у грунті. Було заселено 11% обстежених площ посівів соняшнику.

На пізніх посівах соняшнику триває шкодочинність геліхризової попелиці ІІ покоління. Заселено 49% обстежених площ посівів. Пошкоджено у середньому 5,5% рослин, максимально – 10% за середньої чисельності 4 екз./росл., максимально – 7.

Попелиці на рослинах сої. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%, середня чисельність складає 2 екз./росл, максимально - 3.

Павутинний кліщ на посівах сої. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено у середньому 5% рослин, максимально - 9%, середня чисельність складає 2 екз./росл, максимально – 5.

Акацієва вогнівка ІІ покоління на стручках сої. Із обстежених 100 стручків пошкоджено у середньому 3,5%, максимально – 5% із 1 гусеницею всередині.


      Волога та тепла погода ІІ декади серпня була сприятливою для поширення та розвитку хвороб.

Іржа на соняшнику. Спостерігається поширення хвороби на інші площі. Уражено 32% обстежених площ, у середньому - 3% рослин, максимально – 7%, розвиток хвороби – 5%.

Септоріоз на соняшнику. Уражено 41% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому – 4% рослин, максимально - 9% рослин, розвиток хвороби - 6%.

Пероноспороз на соняшнику. Уражено 44% обстежених площ, у середньому – 3,5% рослин, максимально – 8%, розвиток хвороби - 6%.

Гнилі (біла та сіра) на соняшнику. Хворобою уражено 5% обстежених площ, уражено у середньому 2% рослини, максимально – 4%, розвиток хвороби – 0,3%.

Фомоз на соняшнику. Хворобою уражено 8% обстежених площ, уражено у середньому 2% рослини, максимально – 5%, розвиток хвороби – 0,3%.

Хворобою летюча сажка на кукурудзі уражено 4% площ, у середньому - 0,2% рослин, максимально – 1%.

Спостерігається поширення хвороби пухирчаста сажка на інші площі кукурудзи. Уражено 10% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено у середньому 0,2% рослин, максимально – 1%.

Аскохітоз на сої. Хворобою уражено 38% обстежених площ, уражено 2,5% рослин, максимально - 5%, розвиток хвороби - 3%.

Альтернаріоз на сої. Уражено 40% обстежених площ, 3,5% рослин, максимально - 7%, розвиток хвороби - 3%.

Септоріоз на сої. Хвороба виявлена на 33% обстежених площ, у середньому уражено 4% рослин, максимально – 7%, розвиток хвороби – 3%.


      Шкідники та хвороби овочевих культур

 

      Колорадський жук. Закінчується шкодочинність жуків на рослинах баклажанів та томатів. Середня чисельність складає 2 екз./росл., максимально – 3 при заселенні у середньому 4% рослин, максимально -7%. Відродження личинок нового покоління на даний час не виявлено.

Попелиці на капусті. Триває шкодочинність попелиць на пізній капусті. Заселено 100% площ, рослин уражено у середньому 5% , максимально - 11% за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально - 3 кол./росл.

Фітофтороз томатів. Уражене хворобою листя засихає. Хвороба уразила у середньому 11% рослин, максимально - 18%, плодів уражено у середньому 3,5%, максимально – 6%. Розвиток хвороби - 7%.

Бактеріоз огірків. Хворобу виявлено у середньому на 4% рослин, максимально – 8%, з розвитком хвороби - 3%.

Пероноспороз огірків. Волога погода сприяла розвитку хвороби. Уражено у середньому 6% рослин, максимально – 10%, розвиток хвороби - 3%.

Слизистий бактеріоз капусти. Хворобу виявлено у середньому на 1,5% рослин, максимально – 2%, з розвитком хвороби - 0,3%.


      Шкідники саду


     Гусениці яблуневої плодожерки ІІІ покоління живляться всередині плодів. Пошкоджені плоди виявлені на 7% дерев, у середньому пошкоджено 2% плодів, максимально – 4%. Віковий склад гусениць складає: ІІ віку - 20%, ІІІ- 50% та ІУ – 30%.

Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Личинки перетворилися на дорослих самок, триває період спарювання шкідника. Заселено 24% дерев, середня чисельність складає 0,1 екз./погон.метр гілки, максимально - 1. Пошкоджено у середньому 2,5% плодів, максимально – 5%.

Білан жилкуватий та золотогуз. Триває шкодочинність гусениць на 3% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 2%.

Триває шкодочинність зеленої яблуневої попелиці. Заселено 91% дерев. Середня чисельність складає 3 екз./лист, максимально - 5 при заселенні у середньому 5% листя, максимально - 11%.

Червоний плодовий кліщ. Заселено 84% дерев. Пошкоджено у середньому 8% листя, максимально – 22% за середньої чисельності 3 лич./лист, максимально – 5.

Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 16% дерев за середньої чисельності 2 лич./лист, максимально – 4. Заселено та пошкоджено у середньому 4,5% листя, максимально – 9%.

Триває шкодочинність вишневої попелиці. Заселено 53% дерев черешні за середньої чисельності 1,5 кол./лист, максимально - 3 при заселенні 12% листя, максимально - 21%.

 Сливова плодожерка ІІ покоління. Шкідник у залялькованому стані.

 

      Хвороби плодових культур

 

      Волога погода сприяє подальшому розвитку хвороб.

Парша на яблуні. Хворобою уражено 33% дерев, особливо прояви хвороби має молоде листя на пагонах. Уражено у середньому 11% листя, максимально – 21%, із розвитком хвороби - 5%. Плодів уражено у середньому 5%, максимально – 9%. Розвиток хвороби - 5%.

Борошниста роса на яблуні. Уражено 62% дерев, у середньому - 22% листя, максимально – 30%, розвиток хвороби - 7%.

Кокомікоз на черешні. Хворобою уражено 18% дерев, у середньому уражено 10% листя, максимально - 18%, із розвитком хвороби – 7%.

Моніліальний опік на кісточкових і сімячкових деревах. Хвороба виявлена на поодиноких деревах у приватному секторі. Уражено 1% пагонів, розвиток хвороби - 5%.

Кокомікоз сливи. Уражено 3% дерев, у середньому – 3,5% листя, максимально – 6%, розвиток хвороби – 2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux