• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Посів озимої пшениці
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 27 вересня 2023 року о 09:34

     Серед сільськогосподарських культур, які вирощуються в Україні, найбільшу посівну площу займає озима пшениця. Запорукою успіху для отримання гарного врожаю є правильна технологія, дотримання встановлених термінів і норм посіву. 

Строки посіву 

     Оптимальним періодом для посіву прийнято вважати середину вересня-початок жовтня, залежно від кліматичних особливостей регіону. Рекомендований термін сівби озимої пшениці у Дніпропетровській області становить початок/кінець вересня. Якщо сіяти зарано, рослини можуть розвинутися передчасно, коли збудники хвороб і шкідники ще активні. Така пшениця буде вразливою до морозів. Якщо посіяти запізно, у культури не залишиться достатньо часу для формування повноцінної кореневої системи перед приходом холодів, що негативно позначається на врожай. В осінній період пшениця має пройти етап сходів, сформувати кореневу систему, утворити кущі та накопичити необхідні речовини. Якщо до настання зимової сплячки пшениця має по 3-4 пагони на одній рослині, можна розраховувати на гарну врожайність. Для того щоб точніше визначити термін посіву озимої пшениці, обов’язково враховують сівозміну поля, технічні ресурси фермерського господарства, сорт пшениці, температуру повітря та вологість ґрунту. 

Підготовка та підживлення ґрунту 

     Перед посівом спочатку треба підготувати ґрунт. Кращі попередники пшениці - кукурудза, рапс, зернобобові або однорічні трави (вони насичують ґрунт азотом, поживними речовинами та запобігають зростанню бур’янів). Якщо пшеницю посіяти відразу після ячменю, можуть виникнути гнильні захворювання. Соняшник забирає всю вологу й ще гірше підходить в якості попередника. Підготовку до посіву варто починати, як тільки зібрали попередні рослини. Обробити землю, провести аерацію та вирівняти ґрунт. Також одним із найважливіших факторів підвищення врожайності та якості зерна пшениці озимої є мінеральні добрива. Величини доз мінеральних добрив під пшеницю озиму в основне удобрення визначаються рівнем родючості ґрунтів, попередниками та рівнем їхнього удобрення, біологічними особливостями сортів, погодними умовами. Під пшеницю озиму восени під основний обробіток ґрунту необхідно застосувати всю заплановану дозу фосфорних і калійних добрив і лише частину, за необхідністю, азотних.

 Підготовка насіння до сівби

     Для сівби пшениці озимої використовують якісне сертифіковане насіння, яке за посівними кондиціями відповідає вимогам чинного ДСТУ 4138–2002, тобто має масу 1000 насінин не менше 40 г, чистоту не нижчу 98%, силу росту не менше 80%. Перед сівбою насіння калібрують за крупністю та очищають від насіння бур'янів та інших культурних рослин та пожнивних домішок, протруюють від збудників хвороб та ґрунтових шкідників, обробляють мікроелементами, бактеріальними препаратами тощо.

  Норми висіву озимої пшениці

     Норми висіву встановлюються індивідуально, виходячи з таких показників як характеристика сорту, якість насіння, густина вегетативного стебла, особливості регіону та клімату, період посіву. Перевищення норм посіву не означає, що врожай буде більшим. Густий посів створює ризик зараження хворобою, а також може призвести до вилягання. Такі заходи лише знизять економічну ефективність вашого виробництва. Рекомендовані норми висіву озимої пшениці на 1 гектар, залежно від умов посіву, складають 3,0-3,5 млн насінин/га при сприятливих умовах (підготовлений ґрунт, оптимальна вологість і відповідний термін); 4,0-4,5 млн насінин/га при середніх умовах; 5,0-5,5 млн насінин/га при несприятливих умовах. Максимальна глибина закладання насіння залежить від структури ґрунту. Важкий ґрунт — 5 см; легкий супіщаний — 7 см; середньосуглинистий — 6 см. Якщо під час посіву дощів замало чи взагалі немає, необхідно зменшити глибину закладки на 3-4 см і збільшити норму висіву озимої пшениці на 15%.

Догляд за посівами озимини 

     Для отримання гарного врожаю потрібно, щоб рослини розвивалися в ґрунті з достатньою кількістю вологи. Це особливо важливо на ранніх фазах розвитку, адже тоді формується коренева система. У холодну пору року пшениця отримує потрібну кількість вологи через атмосферні опади. Коли температура повітря підвищується, земля пересихає. Якщо коренева система рослини добре розвинулася, то вона може добувати вологу на глибині до 100 см В інших випадках важливо проводити регулярний полив. Якщо під час посіву було мало дощів, є необхідність проводити додатковий полив.

     Такі методи догляду за озимою пшеницею націлені на створення сприятливих умов для розвитку рослини. Дотримуючись простих правил, можна значно підвищити врожайність!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux