• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Порядок маркування та пакування партій насіння
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 19 квітня 2021 року о 15:54

      Відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області доводить до відома суб’єктів господарювання про те, що, відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал», Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 10 липня 2017 року № 348, усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

     Основними видами упаковок, що застосовують у насінництві, є мішки, торбинки, пакети, контейнери та бігбеги різної місткості, що забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок.

     Насіння, призначене для роздрібної торгівлі, фасують у дрібну споживчу тару з можливим подальшим пакуванням у мішки, коробки, ящики, пачки та інші контейнери, що відповідають вимогам пунктів 6, 7 цього Порядку.

     Насіння олійних, ефіроолійних, кормових і медоносних культур упаковують у подвійну мішкотару або багатошарові паперові мішки та пакети. Тканинні мішки допускається використовувати як зовнішню упаковку, а як внутрішню - поліетиленові мішки або вкладення, виготовлені з поліетиленової плівки або поліпропілену.

     Упаковка повинна бути цілою, міцною, чистою, сухою і знезараженою від шкідників і збудників хвороб. Для пакування насіння, призначеного для реалізації, використовують лише нові упаковки. Мішки, торбинки та пакети з насінням зашивають переважно машинним способом, використовуючи нитки згідно з чинними нормативними документами, що забезпечують механічну міцність зашивання. Обов’язковому опломбовуванню підлягають лише упаковки, закриті зав’язуванням або іншим способом, який дозволяє здійснювати вільний доступ до вмісту упаковки після остаточного закриття без видимих порушень його цілісності.

     Етикетка повинна містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Особливості маркування залежать від призначення насіння, виду упаковки і способів його транспортування. Зовнішні етикетки можуть виготовлятися з матеріалів на паперовій основі з полівінілхлоридним покриттям чи іншого водостійкого міцного паперу, що забезпечує достатню міцність і не піддається легкому розриванню. Спосіб закріплення зовнішньої етикетки залежить від виду упаковки та способу його закриття, залежно від чого етикетки пришивають, наклеюють або прив’язують до упаковки. Внутрішня етикетка, яка вкладається за бажанням суб’єкта всередину упаковки або закріплюється (приклеюється) на її внутрішній бік, повинна відтворювати зміст зовнішньої і може бути виготовлена з матеріалів меншої щільності та міцності.

     Упаковку з насінням гібрида (F1) та насінням батьківських форм гібридів кукурудзи або соняшнику маркують додатковими позначеннями, які наносять безпосередньо на упаковку, згідно з додатком до цього Порядку. На упаковках з протруєним (обробленим) насінням ставлять напис «Протруєно» або «Оброблено», на упаковках з дражованим або інкрустованим насінням - «Інкрустоване» або «Дражоване».

     Перепакування та перемаркування партії насіння можливе у разі виникнення необхідності на вимогу суб’єктів відповідно до чинного законодавства. При цьому попередня етикетка видаляється, а нова повинна відтворювати первинну інформацію про партію насіння та містити відмітку про перемаркування та перепакування. Насіння, яке імпортовано та потребує доробки з подальшим використанням в Україні, підлягає перепакуванню та перемаркуванню. Перепакування та перемаркування партії насіння, яке було вироблено в іншій країні, проводяться за погодженням з уповноваженим органом країни виробництва, якщо перемаркування проводиться для сертифікації як іншої категорії насіння. При перепакуванні та перемаркуванні попередня етикетка та пломби видаляються, а нова етикетка повинна відтворювати первинну інформацію про партію насіння. До етикетки включаються інформація про країну-виробника та вказівка, що стосується перепакування та перемаркування. Маркування партій насіння здійснюється суб’єктами в процесі доробки та пакування насіння. Усі операції проводять за участю аудитора із сертифікації (агронома-інспектора).

     Форма етикетки маркування партії насіння прямокутна, мінімальний розмір (довжина х ширина) – 110 х 67 мм. Текст друкується чорним кольором. На лицьовому боці етикетки лівий край з написом «Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» обкантовано чорною смугою завширшки 30 міліметрів, решта лицьового боку етикетки фарбується таким кольором: для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки; для базового насіння – білим; для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитним; для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоним, для суміші насіння – зеленим; для неостаточно сертифікованого насіння – сірим. По центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі літери «UA».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux