• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Польове інспектування кукурудзи
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 18 липня 2023 року о 09:03

     Збереження високої урожайності та інших цінних якостей та властивостей районованих гібридів можливе за умови дотримання у процесі насінництва високої типовості за морфологічними, біологічними та господарсько-цінними ознаками.

     Гібриди кукурудзи створюють селекційно-дослідні установи та інші юридичні й фізичні особи. Впровадження їх у виробництво дозволено лише після державного випробування та занесення до Державного реєстру сортів рослин України.

     Щоб одержати високоякісне насіння кукурудзи, необхідно суворо дотримуватись правил його вирощування в усіх ланках.

     Насіннєві посіви слід розміщувати по кращих попередниках та забезпечувати увесь комплекс агрозаходів для підвищення урожайності насіння. При доборі площ під насінницькі слід уникати ділянок, на яких торік вирощувалась кукурудза на зерно, аби запобігти зараженню насіння хворобами. Найкраще їх розміщувати після зернових та просапних культур. Щоб рослини материнської форми добре запилювалися, сівбу на ділянках гібридизації бажано проводити впоперек до напрямку панівних вітрів у період цвітіння та викидання волоті. Поперечне обсівання ділянки гібридизації недопустиме, оскільки це може призвести до змішування материнських та батьківських форм.

     Необхідно витримувати просторову ізоляцію, а посіви, які не відповідають цій вимозі, вибраковувати.

Норми просторової ізоляції при розміщенні насінницьких посівів кукурудзи


     Для отримання високоякісного гібридного насіння, збереження його сортових властивостей, необхідно своєчасно проводити сортові прополки (прочистки) як у материнських, так і в чоловічих рядках.

     Перші сортові прополки починають у фазі 6–8 листків. Видаляють нетипові, а також уражені хворобами рослини. До нетипових відносять рослини, які різко відрізняються від основного типу за висотою, кольором, шириною листа, наявністю антоціану в основі стебла або листка, за кущистістю, більш раннім або пізнім викиданням волоті. Кількість сортових прополок повинна бути не менше двох. Останню проводять у фазі викидання волотей. Робота виконується під безпосереднім керівництвом і за участі агронома-насінника господарства. З початком цвітіння починають польові обстеження. Особливо важливо після першого польового обстеження видалити фертильні волоті у рослин в рядках стерильної материнської форми, якщо їхня кількість перевищує норму. Фертильні волоті відрізняються від стерильних наявністю більш крупних і повних пиляків.

     Інспектування посівів проводять у період вегетації рослин під час формування сортових якостей насіння у кілька етапів: попереднє обстеження, обстеження за контролем запилення та обстеження за сортовими ознаками.

 Нормативні вимоги щодо термінів проведення польових обстежень сортових посівів кукурудзи з контролю запилення


     Попереднє обстеження сортових посівів проводять з метою перевірки насінницької документації та дотримання господарством комплексу насінницьких заходів і робіт з підтримання його сортових якостей. Попереднє обстеження посівів проводять у строк, починаючи за два тижні до початку цвітіння рослин і закінчуючи перед викиданням волотей. За результатами проведення попереднього обстеження інспектор складає акт, у якому при виявленні недоліків відображає їхній перелік та шляхи усунення з метою збереження посіву як насінницького. У випадку неможливості усунення таких недоліків як змішування насіння батьківських форм, наявність падалиц у результаті порушення вимог щодо попередника, порушення норм просторової ізоляції тощо - складають відповідний акт, вилучаючи посіви з числа насінницьких.

     Польове інспектування сортових насінницьких посівів здійснюють за сортовими ознаками рослин. Польовому інспектуванню підлягають посіви, які за результатами попередніх обстежень визнані придатними для використання урожаю з них на насінницькі цілі. Сильно забур'янені посіви, з наявністю карантинних бур'янів, а також уражені хворобами та пошкоджені шкідниками понад встановлених нормативів з числа насінницьких вибраковуються. Польове інспектування проводять шляхом ретельного оцінювання рослин та їхніх генеративних органів на пробних ділянках за характерними ознаками для даного сортотипу з метою виявлення частки нетипових рослин і качанів у посіві кукурудзи.

     На ділянках з вирощування насіння стерильних аналогів гібридів, що є батьківськими формами, та гібридів І покоління - відновлювачів фертильності, а також на ділянках гібридизації з отримання насіння І покоління гібридів товарного призначення польове інспектування проводять як на материнській, так і на батьківській формах. У разі виявлення ураженості качанів Helminthosporium maydis, урожай з посіву не допускають до використання на насіннєві цілі. Типовість чоловічої форми повинна відповідати вимогам щодо категорії материнської форми. На підставі акта польового інспектування оформляється сертифікат на сортові якості згідно зі встановленою формою.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux