Існує чотири стадії впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР:
планування та підготовки;
розроблення НАССР-плану;
документування та перевіряння дієвості;
постійне покращення.
Етап планування та підготовки.
1. Створення робочої групи з розробки системи НАССР
На цьому етапі слід визначитись з робочою групою, яка буде забезпечувати впровадження принципів НАССР. Ця група повинна налічувати не більше 6-10 осіб, які залучені до технологічних процесів, контролю показників, ремонту та обслуговування обладнання. З обраних представників робочої групи слід обрати керівника.
До групи може бути залучений консультант, який має знання та практичний досвід із застосування принципів НАССР, але він не може бути керівником групи. Робоча група повинна підготувати вхідну інформацію та документацію, на основі якої буде розроблятись та впроваджуватись система управління безпечністю.
2. Проведення діагностичного аудиту та попереднього аналізу
Представники робочої групи повинні провести діагностичний аудит та з’ясувати, для яких харчових продуктів чи груп продукції будуть застосовані принципи НАССР, які законодавчі та технічні вимоги до виробництва та продукції, яка технологія та яке обладнання застосовуються для виробництва, в яких локальних точках виробничого процесу відбувається розділ чи змішування технологічних потоків, хто є кінцевим споживачем продукції, які є застереження щодо зберігання, реалізації чи споживання такої продукції, які способи транспортування тощо.
3. Опис харчових продуктів
Наступним кроком є розробка Специфікації чи Опису харчового продукту або груп продукції. В описі слід вказати повну назву продукту, нормативний документ, згідно з яким продукт виробляється (ДСТУ, ГОСТ, ТУУ), важливі показники безпеки продукту, склад (згідно з рецептурою), умови та терміни зберігання, способи транспортування та умови, умови реалізації.
4. Визначення очікуваної сфери застосування харчових продуктів
Слід визначити, хто є споживачем харчової продукції: надходить у мережу реалізації та реалізується кінцевому споживачеві; є складовою інших харчових продуктів та реалізується переробним підприємствам. Обов’язково слід визначити вразливі групи споживачів для вживання харчового продукту.
5. Побудова блок-схеми послідовності операцій технологічного процесу
Необхідно розробити блок-схему технологічного процесу виробництва харчового продукту чи групи продуктів, якщо процес виробництва однаковий та відбувається на одній технологічній лінії. Вона повинна відображати весь шлях виробництва, починаючи від приймання сировини та закінчуючи зберіганням чи реалізацією готової продукції.
Блок-схема повинна містити лише технологічні процеси (приймання, подрібнення, сортування, варіння, пастеризація, фільтрування) і не повинна включати процеси лабораторного чи технічного контролю. Розроблену блок-схему виробничих процесів обов’язково слід перевірити на місці, чи правильно вказана послідовність операцій та чи відображає вона реальну технологію виробництва.
За результатами успішного виконання першого етапу слід розробити такі документи:
- наказ (розпорядження) про формування робочої групи НАССР;
- реєстр законодавчих та нормативних вимог до продукції та виробництва;
- опис (Специфікація) на кожен продукт чи групу;
- блок-схему на кожен продукт чи групу з чіткою нумерацією процесів.