• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Післязбиральна доробка насіння кукурудзи
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 21 жовтня 2021 року о 13:52

     Збирати кукурудзу на насіння починають із настанням фізіологічної стиглості зерна. У цей період зерно зазвичай має вологість 35-40 %. Запізнення зі збиранням може призвести до втрати в урожаї і до зниження посівних якостей насіння. Зібрані насіннєві качани перебирають вручну, відділяючи нетипові, вологі, недорозвинені, вражені хворобами і шкідниками, з механічними пошкодженнями. Після перебирання качанів проводять комірну апробацію. Комірній апробації підлягає врожай усіх без винятку батьківських форм (ліній і сортів різних репродукцій, гібридів – батьківських форм всіх поколінь), а також урожай насіння зареєстрованих гібридів. Для проведення комірної апробації складають середній зразок, який відбирається окремо для кожної партії кукурудзи в качанах. За методикою, зразок відбирають у п’яти місцях вороху качанів, з трьох шарів однієї точки відбирають по 40 випадкових качанів. З усієї партії середній зразок складається з 200 качанів. Аналіз вибірки качанів на типовість, ксенійність, ураженість хворобами проводять у такий спосіб, як і при польовій апробації.

     За даними комірної апробації, існують обмеження на використання насіння за показником ураження хворобами. Кількість зернівок, уражених диплодіозом, біллю, фузаріозом, нігроспоріозом, червоною та сірою гнилями та іншими хворобами, для супереліти та еліти самозапильних ліній і сортів не повинна перевищувати 300 штук на 100 качанів, а для наступних репродукцій – не більше 500 шт. на 100 качанів.

     Для виробництва насіння з високими посівними якостями надважливо міжопераційні періоди скоротити до мінімуму, а самі операції провести у стислі строки. 

     Дуже важливим моментом у технології виробництва насіння кукурудзи є сушіння та обмолот насіннєвих качанів, ретельність проведення яких визначає посівні якості насіння. Не можна допускати пересушування партії насіння нижче 13 %. Просушені качани обмолочують на кукурудзомолотарці за м’якого режиму роботи барабана (320-430) обертів на хвилину. При обмолоті травмування насіння не повинно перевищувати 1,5 %. У подальшому насіння калібрують з поділом на фракції за розміром, формою.

     У системі комплексного забезпечення якості насіння важливе місце відводиться протруюванню насіння інсектицидними та фунгіцидними препаратами, які захищають кожну насінину після посіву на стадії проростання та вегетації рослини.

     Після формування партії насіння проходить сертифікацію в органах оцінки з відповідності на посівні якості. Для цього аудитором із сертифікації (агрономом – інспектором) відбираються середні (репрезантаційні) проби, які разом з актом відбирання середніх проб та сертифікатом на сортові якості доправляють до випробувальної лабораторії органу з оцінки відповідності. Від партій насіння, призначеного для реалізації, відбирають дублікатні проби на випадок арбітражного аналізу і зберігають їх у тому самому приміщенні, що й партію насіння, або в аналогічних умовах. Здійснення сертифікації насіння проводиться з дотриманням вимог, установлених Постановою КМУ № 97 від 21.02.2017 року та з урахуванням стандартів ДСТУ 2240-93 і ДСТУ 4138-2002. За відповідності насіння встановленим вимогам видають сертифікати, що засвідчують посівні якості насіння строком дії для протруєного й затареного насіння кукурудзи - один рік. Якісно відкаліброване, протруєне і перевірене насіння подається на лінію пакування, де затарюється у промарковані мішки та пакується. Контроль за якістю насіння на кожному етапі технологічного процесу приносить заплановані результати.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux