Проведення посіву озимих культур вимагає вирішення питань: підготовка ґрунту перед посівом, дотримання вимог до якості насіння, підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону.
Суб’єктам господарювання, які планують посів озимих культур, для забезпечення своєчасних дружніх сходів рекомендуємо використовувати сертифіковане насіння, що відповідає вимогам ДСТУ 2240-93.
Основні показники посівних якостей:
- схожість насіння – це показник, який вказує на кількість схожих насінин у відсотках від загальної кількості насінин. Використовується для визначення норми висіву та формування потрібної густоти посівів. Енергія проростання насіння характеризує дружність появи нормальних проростків за термін, встановлений для кожної культури. Визначення схожості – один з найважливіших видів оцінки посівних якостей насіння, оскільки при поганій схожості виходять зріджені посіви, що в значній мірі впливає на врожай сільськогосподарських культур. Існують поняття лабораторної та польової схожості насіння. Лабораторна схожість насіння визначається шляхом його пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури терміну (для більшості культур – 7-8 діб). Польова схожість насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими, адже в лабораторіях створюються ідеальні умови для проростання насіння, що неможливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом таких чинників, як температура й вологість ґрунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо;
- чистота насіння – це відношення маси насіння основної культури до загальної маси зразка, взятого для аналізу у відсотках. Якщо відсоток чистоти нижче, ніж встановлено стандартом, то насіння не допускають до посіву і піддають вторинній очистці. Не допускаються до посіву ті партії насіння, в яких виявлено карантинні бур’яни. Насіння не має містити у собі домішки важкові докремлюваних культурних рослин, насіння бур’янів тощо;
- вологість насіння – це показник, що визначає вміст гігроскопічної води в насінні, виражений у відсотках. Він є ключовим чинником якості насіння, оскільки впливає на його зберігання, втрату схожості та товарні якості. Надмірна вологість призводить до псування та пліснявіння насіння, тоді як занадто низька може стати причиною втрати поживних речовин. При підвищеній вологості насіння в сховищах може швидко самозігріватися і внаслідок цього його вражають різні хвороби. Підвищена вологість призводить до різкого зниження схожості насіння;
- маса 1000 насінин – це вага в грамах 1000 насінин, взятих без вибору з очищеної партії насіння. Цей показник є одним із важливих агрономічних характеристик, що визначає крупність, виповненість та запас поживних речовин у насінні. Маса 1000 насінин використовується для оцінки якості насіннєвого матеріалу та розрахунку оптимальних норм висіву. Отже, що більша маса 1000 насіння, тим більші та виповнені насінини, що свідчить про кращий розвиток рослини та потенційно вищий урожай;
- заселеність шкідниками – це показник, який характеризує ступінь ураження насіння культур шкідниками, визначається як наявність живих шкідників зовні насіння або всередині окремих насінин. Висока заселеність шкідниками знижує схожість, життєздатність та біологічну цінність насіння;
- хвороби насіння – це патологічні стани насіння, викликані збудниками (гриби, бактерії, віруси), які можуть спричинити загибель самого насіння, знижувати схожість або призводити до ураження молодих рослин після проростання. Хвороби часто передаються через заражене насіння, рослинні рештки або ґрунт і можуть привести до значних втрат урожаю. Попередня перевірка насіння на зараженість хворобами дає можливість визначати стан насіння, адже результати таких досліджень будуть підставою для ухвалення рішення про доцільність проведення обробки насіння та вибір протруйника необхідного спектра дії.
Крім наведених показників якості посівного матеріалу, беруть до уваги також колір, блиск і запах насіння. Так, втрата насінням природного кольору й блиску часто вказує на втрату схожості.
Основними показниками якості озимих культур є чистота насіння - не нижче 97-99% залежно від категорії, схожість - не менше 92%, або життєздатністю не нижче 95%, вологість - не вище 14 %. При визначенні схожості свіжозібраного насіння слід зважати на післязбиральне дозрівання, яке в озимих культур може тривати до одного місяця. Тому таке насіння бажано охолодити або прогріти.
У підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з важливих місць належить сорту. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками: зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.
Якість насіння є однією з основних агрономічних вимог, що забезпечує отримання високих і сталих урожаїв сільськогосподарських культур. Тому дослідження насіннєвого матеріалу дуже важливе – адже шлях до отримання щедрих урожаїв починається зі здорової насінини.