• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Підготовка зерноочисної техніки та складів до приймання насіння нового врожаю
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 04 серпня 2021 року о 09:18

     У Дніпропетровській області розпочинається етап збирання насінницьких посівів, тому настав час подбати про підготовку техніки до збиральних робіт, підготовку комбайнів та машин для перевезення насіннєвого матеріалу, його доробки та зберігання. У першу чергу потрібно звернути увагу на справність зерноочисної техніки, завершити поточні чи капітальні ремонти та технічне обслуговування. Необхідно перевірити відсутність зернових решток у насіннєочисних машинах, за потреби провести їх очистку.

     Очищення насіннєвого вороху від зелених частин рослин та інших решток, що підвищують його вологу в короткий термін, дає змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння. Тому при купівлі насіннєочисних машин необхідно надавати перевагу сучасним комплексам, які дають змогу якісно очистити насіння та мінімізувати його травмування. Зменшення травмування насіння запобігає зниженню його польової схожості, а також послаблює ураження хворобами та шкідниками під час зберігання, що позитивно впливає на продуктивність рослин, вирощених з такого насіння. Потрібно завчасно подбати про наявність достатньої кількості сушарок, при необхідності придбати нові та провести ремонт наявних.

     Ще однією важливою справою є підготовка майданчиків з твердим покриттям та насіннєвих складів. Для запобігання засміченню свіжозібраного насіння слід здійснити видалення падалиці культурних рослин та бур’янів на прилеглій території, очистити майданчики та склади від решток насіння та сміття, забезпечити відсутність товарної продукції в насіннєвих складах.

     Наступним кроком підготовки є ремонт, дезінфекція та побілка складів для попередження поширення хвороб та шкідників під час зберігання насіння. Важливо забезпечити наявність у складах вологомірів, термометрів і гігрометрів для здійснення контролю вологості та температури повітря та зернової маси під час зберігання насіння. Склади, де планується зберігання насіння в мішках, необхідно забезпечити достатньою кількістю піддонів.

     Керівникам та спеціалістам господарств, відповідно до запланованих обсягів збирання та наявної матеріально-технічної бази, необхідно скласти план з очищення, сушіння та розміщення насіння, при якому забезпечується надійна ізоляція культур, сортів та генерацій з метою недопущення видового та сортового змішування насіння. Сформувати систему внутрішньо-господарського контролю за виробництвом та обігом насіння і забезпечити її дотримання.

     Отже, належна підготовка матеріально-технічної бази та здійснення внутрішньогосподарського контролю дає змогу зберегти зібраний врожай та не допустити втрати якості насіння!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux