Перевірка якості та маркування морозива на Дніпропетровщині

опубліковано 10 липня 2025 року о 14:59

Головною спеціалісткою відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Оленою Лукацькою надано коментар газеті «НАШЕ МІСТО» про перевірку якості та маркування морозива на Дніпропетровщині.

Фахівець рекомендувала при виборі морозива звертати особливу увагу на Державні стандарти України, згідно яких воно виготовлено.

Так, ДСТУ 4733 означає, що в складі продукту міститься виключно молочна сировина, а не рослинна чи комбінована,

молочне – з масовою часткою молочного жиру (тобто жиру тваринного походження) від 0,5% до 7,5%;

вершкове – з м. ч. молочного жиру від 8% до 11,5%;

пломбір – з масовою часткою молочного жиру від 12% до 20 %.

У складі морозива пломбір, вершкового та молочного не повинні міститися рослинні жири, консерванти та синтетичні барвники, а відрізняється таке морозиво між собою м. ч. молочного жиру.

Якіснішим і натуральним вважається продукт, який відповідає ДСТУ 4733. Саме таке морозиво краще купувати дітям!

ДСТУ: 4734 виготовляється заморожений сік, шербет чи плодово-ягідне морозиво, на основі плодово-ягідної сировини. Сік, плодово-ягідне пюре.

ДСТУ: 4735 виготовляється морозиво з комбінованим складом сировини з використанням пальмової, кокосової чи іншої рослинної олії, що не заборонено державним стандартом, в такий продукт виробники на законних підставах можуть класти рослинні жири.

На лицьовій стороні етикетки продукт називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини».

ТУ (технічні умови) говорять про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою. Таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше.

Згідно Державних стандартів України, термін придатності морозива – 2 роки.

Олена Лукацька рекомендувала обирати морозивояке було виготовлено недавно.

Також, обов'язково повинні бути вказані на маркуванні назва та адреса виробника, харчова та енергетична цінність, вага, назва самого морозива і його торгівельної марки.

Вона застерегла споживачів від придбання неякісного морозива та звернула увагу, що якісне морозиво повинно танути при кімнатній температурі 15-20 хвилин, рівномірно, без утворення води.

Чим швидше морозиво тане, тим більше у ньому води і менше молока або вершків.

За кольором продукт повинен бути не чисто білим, а більш молочним або вершковим.

Морозиво варто брати жирне, оскільки саме жир відповідає за смак. Чим жирніше морозиво, тим помітніше буде його жовтизна.

Зовнішній вигляд морозива може розповісти багато про умови його зберігання:

1.Пакування морозива повинно бути цілим та гладким. Якщо пакування розірвано, роздуте або пом’яте — це свідчить про порушення умов зберігання.

2. Якщо морозиво деформовано, значить воно повторно заморожувалося.

3. Якщо морозиво м'яке — був порушений температурний режим зберігання, що призвело до розморожування. Такий продукт — ідеальне середовище для розмноження хвороботворних бактерій.

4. Після розпакування морозиво: воно повинно бути рівномірно забарвлене, однорідної консистенції, без білого нальоту на шоколадній глазурі.

Фахівець зазначила, що необхідно, звертати увагу на склад морозива. 

Так, у складі морозива має бути вказана кількість молочного жиру у відсотках та повний перелік інгредієнтів у порядку переваги складників.

У списку інгредієнтів, крім натуральних: молока, цукру і яєць, може бути присутнім цілий перелік Е-добавок, які дозволяються до застосування і дійсно можуть використовуватися у виробництві морозива. Однак, чим коротше список Е-шек, тим краще.

Наприклад, на упаковці морозива вказано: «100% Пломбір» склад: молоко знежирене, цукор, кокосова олія, вода питна, сухе знежирене молоко, стабілізатор (моно- та дигліцериди жирних кислот Е471, гуарова камедь Е412, камедь рожкового дерева Е410, карбоксиметилцелюлози натрієва сіль Е466), ідентичний натуральному ароматизатор ванілін.

Зазначено чотири «Е-добавки»!

Але, не всі «Е-шки» небезпечні і навіть синтетичні.

Гуарова камедь - харчова добавка E 412 використовується як стабілізатор і згущувач. Доведено, що гуарова камедь допомагає виводити з кишечнику токсини й шкідливі бактерії. Основною властивістю гуарової камеді є здатність сповільнювати кристалізацію льоду в різних заморожених продуктах.

E 410 камедь рожкового дерева – використовується як стабілізатор, добавка природного походження, яку одержують із бобів рожкового дерева. При використанні добавки E410 утворюється вбита  однорідна маса.

E466 харчова добавка є синтетичною - використовується як стабілізатор, згущувач однорідної маси.

E471 моно- і дигліцериди жирних кислот. Ця добавка натурального походження одержується з гліцерину. Основне призначення E471 — одержання з речовин, які в природі не змішуються, однорідної маси (використовується у виробництві маргаринів, морозива, майонезів, йогуртів та інших продуктів з високим вмістом жиру).

Олена Лукацька повідомила, що у 2024-2025 роках до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звернення від споживачів щодо придбання неякісного морозива не надходили.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux