• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Перевірка якості баштанних культур на Дніпропетровщині

З метою інформування мешканців міста Дніпра та Дніпропетровської області щодо проведення перевірки якості баштанних культур (кавуни та дині) головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олена Лукацька надала відеокоментар телеканалу «Суспільне Дніпро» Філії АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Дніпровська регіональна дирекція» з таких питань:

Чи проводяться перевірки якості кавунів та динь на ринках та в магазинах Дніпропетровщини?

Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки агропродовольчих ринків та магазинів за зверненнями громадян.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області не надходили звернення від громадян щодо якості кавунів та динь.
Чи небезпечне вживання ранніх баштанних культур? Якими речовинами вони можуть бути забруднені?

Користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їхнього повного дозрівання. Кавуни та дині краще споживати у сезон.

Наразі розпочався сезон баштанних культур.

Вживання ранніх кавунів та динь може бути небезпечним для здоров’я споживачів. До того ж, щоб ягоди не зіпсувалися під час транспортування, перевізники хитрують і обробляють їх хімікатами або при вирощуванні для гарного урожаю додають азотні добрива, які поступово накопичуються у плодах.


Де краще купувати кавуни та дині?

Найкраще купувати баштанні в сезон, на агропродовольчих ринках або в супермаркетах та магазинах.

Кожен споживач повинен знати, що на агропродовольчих ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації.

У місті Дніпрі на агропродовольчих ринках працює 25 лабораторій ветеринарно – санітарної експертизи, а в Дніпропетровській області працює 86 лабораторій, які підпорядковані Держпродспоживслужбі.

Кожна партія кавунів та динь повинна перевірятися на ринках в лабораторіях ветеринарно – санітарної експертизи за органолептичними показниками (биті, гнилі, плісняві) та на вміст нітратів. За результатами експертизи лабораторія видає експертний висновок.

Споживач має право вимагати від продавця експертний висновок, в якому зазначається дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.


Яка допустима норма нітратів у кавунах та динях? Чим вони небезпечні?

Норма нітратів для кавунів - 60мг/кг, для дині – 90 мг/кг.

Супермаркети та магазини повинні приймати баштанні культури від постачальників з товаро-транспортними накладними та протоколами лабораторних досліджень, в яких вказано рівень нітратів.

Небезпека в тому, що велика кількість нітратів, яка потрапляє до організму людини, може викликати харчові отруєння. Від вживання ранніх баштанних краще утримуватися дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам, особам, які мають слабкий імунітет.

Рекомендації щодо вживання кавунів та динь.

Держпродспоживслужба не радить купувати кавуни та дині на стихійних ринках, у торгових точках, які розташовані на узбіччях автошляхів, у місцях стихійної торгівлі.

Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними.

Не рекомендується купувати биті та тріснуті баштанні або розрізані навпіл та закриті плівкою. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.

Перед вживанням кавуни та дині необхідно обов`язково мити під протічною водою. Розрізані кавуни та дині зберігати в холодильнику не більше 1 доби. Не годувати дітей ранніми баштанними культурами!

Як правильно обирати кавуни та дині в магазинах або на агропродовольчих ринках?

При виборі кавунів та динь необхідно звертати особливу увагу, щоб кавуни були середньої величини — кілограмів 5-7, а дині 1-2 кг. У величезних кавунах та динях може бути надлишок азотних добрив.

Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Зелений хвіст — гарантія незрілого плода. Стиглий кавун має резонувати, адже м'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. М’якоть кавунів та динь має бути однорідною. Жовтуваті жилки можуть свідчити про не найкращу якість ягід.

Хто несе відповідальність за порушення умов зберігання кавунів та динь? 

Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб’єкти господарювання несуть відповідальність за дотримання відповідних умов зберігання харчових продуктів, їхніх термінів придатності та санітарно – гігієнічних вимог під час обігу харчових продуктів.Детальніше - в сюжеті за посиланням

 Сезон кавунів: як обрати якісні баштанні на ринках та супермаркетах Дніпропетровщини - YouTube

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux