• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Передпосівна обробка насіння
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 вересня 2021 року о 09:54

     Незабаром на території Дніпропетровської області розпочнеться посів озимих культур. Фахівцями в галузі сільського господарства постійно вдосконалюються і розробляються нові агротехнічні заходи для передпосівної обробки насіння біопрепаратами з метою поліпшення їх посівних якостей. На продуктивність рослин мають вплив саме ті процеси, які протікають на початку їх розвитку та забезпечують перехід до генеративного періоду.

     Сходи озимих культур пошкоджуються понад 30 видами хвороб та шкідників, які призводять у подальшому до значного випадіння рослин, ослаблення їхнього росту й розвитку та, врешті, до істотного зниження урожайності культури й погіршення якості вирощеної продукції. Пошкодження на ранньому етапі розвитку рослин можуть завдати великої шкоди посівам, аж до їх загибелі. Тому передпосівна обробка насіння грає важливу роль в інтегрованій системі захисту сільськогосподарських культур.

     Існує ряд передпосівних заходів, які здатні якісно вплинути на поліпшення всіх показників майбутнього рослини. Основними з них виступають обробки добривом і протруйниками. Передпосівна обробка ефективно й економічно доставляє все необхідне харчування в саме ядро майбутньої рослини, допомагаючи прорости і дати добрі сходи. За допомогою передпосівних процедур знищуються інфекції, здійснюється захист від шкідників і різних патогенів. Проводити такі роботи з пошкодженими, забрудненими посівними матеріалами не рекомендується. Зберігання перед посадкою проводять у сухому приміщенні з хорошою вентиляцією.

     Протруєння насіння є не лише загальним профілактичним та одним із найбільш екологічних і ефективних заходів захисту сільськогосподарських культур, але й найважливішим заходом у загальній системі обмеження шкідливості хвороб, метою якого є забезпечення стартового потенціалу під час формування майбутнього врожаю. Слід зауважити, що протруєння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб та інших інфекцій, що передаються через ґрунт і насіння.

     Розрізняють 3 способи протруювання насіння:

  • сухе — за допомогою апаратів і пристроїв насіння обпилюють препаратами;
  • напівсухе — за допомогою протруювача насіння зволожують невеликою кількістю розчину препарату або густою суспензією порошковидного препарату;
  • мокре — насіння сильно змочують розчином формаліну чи іншого препарату або навіть занурюють у нього на кілька хвилин.

     Фунгіцидні протруйники захищають від хвороб, які викликають гриби і бактерії (кореневі гнилі, сажка, снігова пліснява). Інсектицидні - від шкідників, які пошкоджують насіння, сходи, знищують коріння культур (цикадки, злакові мухи, хлібна жужелиця, совка).      Інсектофунгіцидні об’єднують у собі властивості інсектицидних і фунгіцидних протруйників. Перед їх використанням слід очистити насіння основної культури від зернової луски та пилу, оскільки вони поглинають велику кількість препарату, і тому насіння висівної культури не протруюється достатньою мірою. Якщо не провести ретельного очищення насіння, то кількість необробленого може досягати 15–20%.

     Якість протруювання насіння залежить від правильного вибору протруювача та дотримання технологічного процесу. Також необхідно максимально чітко дотримуватись рекомендацій виробника щодо застосування протруйника. У першу чергу слід звертати увагу на оригінальну формуляцію препарату, діючу речовину та її вміст. Протруювання насіння хімічними протруйниками проводиться з метою інтегрованого захисту рослин. Це дозволяє захистити насіння та проростки від шкідників, які пошкоджують насіння, корені та надземні частини рослини на ранніх етапах розвитку.

     Найкращими є протруйники, які містять у собі два або більше компонентів, тобто діючих речовин, тим самим захищають рослину від максимально широкого спектру хвороб.

     Розвиток ґрунтових шкідників залежить від багатьох як ґрунтових, так і погодних умов, але захист від них є досить значущим і є обов’язковим до виконання. Тому для захисту врожаю треба обирати якісні інсектициди.

     При виборі інсектицидного протруйника варто звернути увагу на його пролонговану дію. Насамперед, це необхідно для виконання основної задачі препарату – захисту рослини протягом усього періоду осінньої вегетації.

     Варто зазначити, що протруювати слід лише ту кількість матеріалу, яка потрібна для посіву. При необхідності зберігання протруєне насіння тримають у мішках зі щільної тканини в окремих складах для посівного матеріалу.

     Отримання високого та якісного врожаю є результатом використання здорового посівного матеріалу. А правильно підготувавши насіння до посіву, ви отримаєте більш дружні та вирівняні сходи, які в майбутньому даватимуть високі та якісні врожаї.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux