Особливості харчування у шкільному буфеті


Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує, що в Україні триває реформа шкільного харчування, мета якої - покращити якість харчування, модернізувати харчоблоки, впровадити сучасні стандарти та оновити меню на основі принципів здорового харчування.

Одночасно з організацією гарячого харчування у закладах загальної середньої освіти дозволено реалізацію харчових продуктів через буфети.
Шкільний буфет є місцем, де діти можуть підкріпитися під час перерви між уроками. Але не всю продукцію можна реалізовувати в шкільних буфетах, про  що викладено у додатку 10 Cанітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти та Постанові Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Що заборонено продавати у шкільних буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти:

кондитерські вироби та солодкі зернові продукти із вмістом цукру понад 10 г на 100 г готового продукту;

вироби з кремом, морозиво та харчові концентрати;

м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;

продукти із вмістом солі понад 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г продукту, а також із вмістом цукру понад 10 г на 100 г готового продукту;

продукти із синтетичними барвниками, ароматизаторами (крім ваніліну, етилваніліну, ванільного екстракту), підсолоджувачами, підсилювачами смаку та консервантами;

продукти з вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);

непастеризоване молоко та продукти, виготовлені з нього;

соки, до яких додано цукор або підсолоджувачі, та непастеризовані соки;

консерви рибні, м’ясні, овочеві та інші, окрім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукру та підсолоджувачів;

газовані напої, зокрема солодкі та енергетичні напої;

каву та кавові напої;

гриби та продукцію домашнього виробництва.

Натомість заклади освіти мають пропонувати здорові альтернативи. Дозволено продавати свіжі фрукти й овочі, бутерброди з цільнозернового хліба, молочні продукти з низьким вмістом жиру та без доданого цукру, натуральні соки та звичайну питну воду.

Ці зміни спрямовані на формування правильної культури харчування у дітей, що є запорукою їхнього здоров'я та гарного самопочуття під час навчання.

Під час навчального року особливо актуальним є питання, як зібрати корисний ланчбокс, щоб дитина отримувала всі необхідні поживні речовини протягом дня.

Міністерство охорони здоров’я надає рекомендації щодо продуктів, які варто покласти в дитячий ланчбокс, зокрема:

  • фрукти та овочі: яблука, банани, виноград, морква, огірки, помідори чері - забезпечать дитину вітамінами та клітковиною;
  • горіхи та насіння: волоські горіхи, мигдаль, насіння гарбуза або соняшнику - стануть джерелом корисних жирів і білка (вживати помірно);
  • молочні продукти: несолодкий йогурт, кефір, сирні палички - важливі для міцних кісток;
  • цільнозернові продукти: хлібці із сиром, вівсяні батончики без цукру -  забезпечать довготривалу енергію;
  • домашні сендвічі: хліб із цільного зерна з індичкою, куркою або овочами - поживний і смачний варіант;
  • напої: вода, трав’яні чаї, домашній сік без додавання цукру, какао -  допоможуть підтримувати водний баланс.

Якісне шкільне харчування - це запорука здоров'я, успішного навчання та правильного розвитку дитини.

Контроль за організацією харчування у закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Держпродспоживслужби.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux