Кам’янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує, що в Україні триває реформа шкільного харчування, мета якої - покращити якість харчування, модернізувати харчоблоки, впровадити сучасні стандарти та оновити меню на основі принципів здорового харчування.
Одночасно з організацією гарячого харчування у закладах загальної середньої освіти дозволено реалізацію харчових продуктів через буфети.
Шкільний буфет є місцем, де діти можуть підкріпитися під час перерви між уроками. Але не всю продукцію можна реалізовувати в шкільних буфетах, про що викладено у додатку 10 Cанітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти та Постанові Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Що заборонено продавати у шкільних буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти:
кондитерські вироби та солодкі зернові продукти із вмістом цукру понад 10 г на 100 г готового продукту;
вироби з кремом, морозиво та харчові концентрати;
м’ясні та рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;
продукти із вмістом солі понад 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 г продукту, а також із вмістом цукру понад 10 г на 100 г готового продукту;
продукти із синтетичними барвниками, ароматизаторами (крім ваніліну, етилваніліну, ванільного екстракту), підсолоджувачами, підсилювачами смаку та консервантами;
продукти з вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);
непастеризоване молоко та продукти, виготовлені з нього;
соки, до яких додано цукор або підсолоджувачі, та непастеризовані соки;
консерви рибні, м’ясні, овочеві та інші, окрім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукру та підсолоджувачів;
газовані напої, зокрема солодкі та енергетичні напої;
каву та кавові напої;
гриби та продукцію домашнього виробництва.
Натомість заклади освіти мають пропонувати здорові альтернативи. Дозволено продавати свіжі фрукти й овочі, бутерброди з цільнозернового хліба, молочні продукти з низьким вмістом жиру та без доданого цукру, натуральні соки та звичайну питну воду.
Ці зміни спрямовані на формування правильної культури харчування у дітей, що є запорукою їхнього здоров'я та гарного самопочуття під час навчання.
Під час навчального року особливо актуальним є питання, як зібрати корисний ланчбокс, щоб дитина отримувала всі необхідні поживні речовини протягом дня.
Міністерство охорони здоров’я надає рекомендації щодо продуктів, які варто покласти в дитячий ланчбокс, зокрема:
Якісне шкільне харчування - це запорука здоров'я, успішного навчання та правильного розвитку дитини.
Контроль за організацією харчування у закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Держпродспоживслужби.