• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Обережно – ботулізм!
опубліковано 06 грудня 2022 року о 13:00

     Ботулізм ‒ класична харчова інтоксикація, яка виникає внаслідок вживання продуктів, інфікованих мікроорганізмом Clostridium botulinum та екзотоксином. Характеризується важким ураженням нервової системи.
Токсини збудників ботулізму стійкі до дії температури та сонячного випромінювання. Токсини руйнуються при температурі 58°С за 3 години, до 80 °С – за 30 хвилин.
     Факторами передачі збудників ботулізму можуть бути продукти, забруднені ґрунтом. Найчастіше причиною хвороби є вживання в їжу інфікованої консервованої продукції (особливо домашнього приготування), а також м′ясних продуктів, риби в′яленої, копченої та баликів, грибів, овочів та фруктів.


     Мікроорганізми Clostridium botulinum при розмноженні не змінюють смак та запах продукту. У твердих продуктах (ковбаса, шинка, балик тощо) мікроорганізми можуть розмножуватися гніздами в місцях, де створені анаеробні умови (без доступу кисню). Цим пояснюються поодинокі випадки ботулізму при груповому вживанні одного й того самого продукту. Інфіковані консерви, як правило, здуваються, хоча відсутність здуття не свідчить про безпеку продукту.
Найбільша летальність від ботулізму пов’язана із вживанням рибних консервованих продуктів із таких риб, як плотва, карась, товстолобик, сом, лящ.
     Ботулізм не залежить від статі та віку. Найчастіше захворювання дає про себе знати в осінньо-зимовий період, коли вживання консервованих продуктів збільшується. Токсин швидко всмоктується в шлунку та тонкому кишківнику.


     Симптоматика ботулізму: одночасно уражуються гладкі м′язи кишківника, виникає рідкий спазм кровоносних судин. З кров′ю токсин потрапляє в усі тканини й органи. Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від 2 годин до 10 діб, в середньому ‒ 18-24 години. Чим більша кількість токсину потрапила в організм, тим коротший інкубаційний період і тим важчим перебіг захворювання.


     Захворювання починається раптово і гостро. Водночас з′являються симптоми, не характерні для ботулізму - такі, як нудота, блювання, слабкість, пронос. Пізніше приєднуються специфічні симптоми погіршення зору, поява «туману» і «сітки» перед очима, опущення повік, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота і глотки, що викликає відчуття чужорідного тіла в горлі, важкість ковтання, розлад мови аж до втрати голосу.
Для ботулізму характерна нормальна температура тіла, частий пульс, закреп. Хворий своєю поведінкою нагадує п’яну людину. З′являються значні розлади дихання, які можуть стати причиною смерті на 2-5-й день хвороби.
     Профілактика ботулізму – контроль при стерилізації та зберіганні продуктів. Це стосується як домашньої продукції, так і консервації на харчових підприємствах, консервних заводах та продуктових магазинах.
Пам′ятайте, що консерви, в яких піднялися кришки (бомбажні), не можна вживати в їжу. Приготовлені в домашніх умовах м′ясні, рибні, грибні і овочеві заготовки та продукти повинні виготовлятися з дотриманням усіх правил стерилізації. Суворо заборонено споживати ковбасу та шинку із запахом прогірклого масла, компоти, що мають на поверхні потемнілі плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.
     При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.


     Хворобу легше запобігти, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.


     Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux