• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Небезпека колодязної води та профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

Питна вода - основа життя. Вона є однією з головних складових здоров’я, тому не має містити патогенних бактерій, вірусів, а концентрація хімічних сполук у воді – не перевищувати гранично допустимі норми. Невідповідність питної води медико-санітарним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності на інфекційні захворювання, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води.

Перебої з доступом до централізованого водопостачання можуть призвести до масового використання колодязної води та води з неглибоких свердловин, що підвищує ризик захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію.

Метгемоглобінемія найчастіше буває у людей, які проживають у сільській місцевості, де поширено використання води із нецентралізованих джерел водопостачання (колодязі та неглибокі індивідуальні свердловини).

Водно-нітратна метгемоглобінемія - захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин (гіпоксії).

Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3 років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), а також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з овочів з високим вмістом нітратів, особливо ранніх сортів. Також небезпечна для дітей хронічна дія нітратів.

Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, внаслідок кисневого голодування, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Гостре нітратне отруєння у дітей у 7-8% випадків закінчується смертю.

З метою запобігання виникненню захворювань дітей на водно-нітратну метгемоглобінемію Синельниківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує дотримуватися таких рекомендацій:

- не вживати воду з криниць для пиття та приготування їжі, особливо немовлятам та вагітним, якщо якість води не підтверджено лабораторно;

- для приготування їжі дітям віком до трьох років використовувати лише воду з джерел централізованого водопостачання, тобто воду, яка подається в будинки через міську водопровідну мережу, або бутильовану питну воду промислового виготовлення, придбану в торговельній мережі, перевіреної якості;

- дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязя, облаштування навколо нього глиняного замка, огорожі, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

- необхідно пам’ятати, що у радіусі 50 м від криниць не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;

- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проноси, синюшність шкірних покривів, задуха, прискорене серцебиття, судоми) негайно звертатися по кваліфіковану медичну допомогу.

Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність!

Вода, забруднена нітратами навіть у дуже високих концентраціях, – чиста, прозора, без специфічного запаху та домішок, звичайна на смак!

У жодному разі не використовуйте воду з колодязів для пиття та приготування їжі, якщо не впевнені в її якості. Особливо це стосується дітей та вагітних жінок!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux