Одним з найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудниками якого є мікроби, що відносяться до роду Salmonella.
Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, що передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом – від людини-носія сальмонел.
Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Зазначимо, що людина у підтримці циркуляції сальмонел у природі значно поступається тваринам.
Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.
Також заразитися сальмонельозом дуже легко через кухонний інвентар. Оскільки в сирому м'ясі можуть міститися бактерії, то буде недостатнім, якщо ножа і обробну дошку помити лише холодною водою. Щоб знешкодити збудника, кухонний інвентар необхідно обдати окропом. Але краще для м'яса виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку.
Профілактика сальмонельозу:
Симптоми сальмонельозу:
При появі найменших ознак захворювання – слід негайно звернутися до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!