На виконання Регіонального плану заходів щодо неухильного дотримання вимог безпечності харчування та запобігання випадкам харчових отруєнь в закладах освіти Дніпропетровської області на 2021 рік, з метою дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з Департаментом освіти і науки облержадміністрації в період з 25.10.2021 по 05.11.2021 проведено онлайн Zoom-конференції навчально-практичних семінарів для органів місцевого самоврядування, керівників органів управління освітою та закладів освіти Дніпропетровської області з питань організації харчування та впровадження системи НАССР у закладах освіти. Усього до Zoom-конференцій долучилися близько 1500 учасників.
Під час проведення семінарів були розглянуті такі питання:
1. Контроль за дотриманням вимог у сфері санітарного та епідемічного благополуччя в закладах освіти Дніпропетровської області.
2. Вимоги до організації харчування та запобігання випадкам харчових отруєнь в закладах освіти.
3. Впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР в закладах освіти. Дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
Начальник відділу санепіднагляду та організації розслідування спалахів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Неля Полюхович та головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева детально розтлумачили повноваження спеціалістів Держпродспоживслужби в частині контролю за організацією харчування та основні вимоги у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, зокрема відзначили поетапні заходи щодо реформи шкільного харчування. Крім того, акцентували увагу на основних порушеннях, що виявлені спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області під час здійснення планових та позапланових заходів у 2021 році, та заходах з доведення закладів до санітарно-гігієнічних норм.
Головна спеціалістка управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олена Лукацька ознайомила слухачів з вимогами Методичних настанов щодо розроблення, впровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках системи НАССР в закладах освіти.
Довідково: майже в 95 % перевірених у 2021 році закладів освіти області встановлено порушення вимог у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, у тому числі й стосовно питань з організації харчування; 34 заклади загальної середньої освіти Дніпропетровської області не мають власних харчоблоків. У 228 школах надаються послуги з організації харчування за типом аутсорсингу, у 18 – за типом кейтерингу. У 496 закладах загальної середньої та 472 закладах дошкільної освіти впроваджено систему НАССР.
Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи шкільного харчування, впровадженні якісних змін та їх реалізації. Держпродспоживслужба здійснює постійний контроль за виконанням вимог чинних нормативно-правових документів шляхом проведення планових та позапланових заходів державного нагляду, а також постійно співпрацює в даному напрямку з управліннями освіти та органами місцевого самоврядування шляхом створення комісій з перевірки закладів освіти щодо стану їх готовності до роботи в новому навчальному році та проведення заходів з реформування шкільного харчування.