• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Насінництво та розсадництво як напрямок органічного виробництва
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 07 грудня 2020 року о 16:10

На сьогоднішній день розвиток виробництва органічної продукції в нашій країні є одним із пріоритетних напрямків. Україна, маючи сприятливі умови для органічного сільського господарства, досягла певних результатів у розвитку власного органічного виробництва. Вона посіла 1 місце в Європі та 2 місце у світі (зі 123 країн) за обсягами експортованої органічної продукції до ЄС.

Одним із нормативно-правових документів у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції є Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який вступив в дію у серпні 2019 року.

Відповідно до закону, органічне виробництво - це сертифікована діяльність, що пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме: первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов’язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Новий закон встановлює вимоги до виробництва органічної продукції за галузями, її обігу, маркування та реалізації. Крім того, забезпечує ведення Мінекономіки Реєстру операторів, Реєстру органів сертифікації та Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу. Відкритість та загальнодоступність цих реєстрів надає можливість громадянам, суб’єктам ринку органічної продукції, учасникам ринку отримувати актуальну, достовірну інформацію стосовно операторів органічного ринку, органів сертифікації, що мають право на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, а також наявності на ринку України органічного насіння і садивного матеріалу.

Насінництво та розсадництво є одним з напрямків органічного виробництва. Органічним вважається насіння і садивний матеріал, розмножені відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Органічне насіння і садивний матеріал, що вводиться в обіг та реалізується, маркується державним логотипом для органічної продукції (затверджений наказом Мінагрополітики від 22.02.2019 №67 «Про затвердження державного логотипа для органічної продукції»). Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить: акронім, що ідентифікує державу походження, напис «organic»; реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

Органічне виробництво та/або обіг органічної продукції в Україні підлягає сертифікації - щорічній обов’язковій виїзній перевірці органом сертифікації з метою встановлення відповідності процесу виробництва продукції та її обігу вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. В Україні таку сертифікацію здійснює спеціальний орган, який внесений до Державного реєстру органів сертифікації.

Особа, яка має намір перейти на органічне виробництво або здійснювати обіг органічної продукції, може обрати будь-який орган сертифікації та укласти з ним договір на проведення сертифікації. Якщо всі стадії виробництва або обігу органічної продукції відповідають вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, оператору видається сертифікат. Строк дії сертифіката становить 15 місяців з дати його видачі.

Також, для забезпечення повноцінного розвитку виробництва органічної продукції затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 року №970 «Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції». Порядок визначає детальні правила щодо схеми чергування культур у сівозміні, застосування органічних добрив під час виробництва, використання органічних насіння і садивного матеріалу тощо.

За цими Правилами, з метою отримання органічного насіння і садивного матеріалу материнська рослина та інші рослини повинні бути розмножені відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції протягом щонайменше одного покоління, а для багаторічних культур – протягом щонайменше одного покоління та двох вегетаційних періодів.

Важливим кроком для формування в Україні належного законодавства у сфері органічного виробництва є затвердження Урядом 21 жовтня 2020 року №1032 «Порядку сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції». Таке рішення запроваджує в Україні власну систему сертифікації органічного виробництва. Цей Порядок визначає механізм сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, видачі сертифіката, його дубліката та форму. Отже, для здійснення виробництва органічного насіння і садивного матеріалу суб’єкт господарювання, крім вимог, які ставляться до суб’єкта насінництва та розсадництва, занесеного до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, повинен також відповідати вимогам передбаченим ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux