• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На Дніпропетровщині зареєстровано летальний випадок через захворювання на ботулізм

На Дніпропетровщині зареєстровано перші у 2025 році випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області 18.03.2025 надійшли 2 екстрені повідомлення щодо захворювань на ботулізм. Це сімейна пара 1964 року народження, мешканці м.Дніпра, вживали в їжу сушену непатрану річкову рибу (тарань) домашнього приготування. Жінку у важкому стані госпіталізовано до відділення реанімації міської лікарні 16.03.2025 (перебуває на інтенсивній терапії). Чоловік звернувся по медичну допомогу 17.03.2025 та був також госпіталізований до відділення реанімації міської лікарні у важкому стані, проте наступного ранку, 18.03.2025, чоловік помер. В обох захворілих осіб встановлено діагноз «Ботулізм». За результатами санітарно-мікробіологічних випробувань ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», у залишках в’яленої риби, яку вживали постраждалі особи, виявлено ДНК Cl.botulinum, Neurotoxin genes.

За цими випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться епідрозслідування.

До відома: у 2024 році на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм. Усі випадки пов’язані зі вживанням у їжу саме риби (в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження).


БОТУЛІЗМ – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки.

Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Коли ботулотоксин потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.

Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.


Причиною ботулізму можуть бути продукти домашнього приготування/консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:

• не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;

• може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природним анаеробним середовищем (без кисню);

• Clostridium botulinum міститься у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька осіб, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки продукту;

• соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

• присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватися в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;

• споживач не може знати про умови зберігання чи транспортування продукції: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.


Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.

Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння та опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину.

Одужання триває тижні, іноді й місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3 добу може настати смерть!

Нагадуємо, що для запобігання захворюванню на ботулізм необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

не купувати копчену, солену та в’ялену рибу та різні консерви у герметичній тарі на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;

для консервування використовувати тільки свіжі, доброякісні без ознак псування продукти;

сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;

швидко і ретельно видаляти кишки при розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів у домашніх умовах;

домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

при консервуванні м’ясних та рибних продуктів у домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С не менше 40-60 хв з подальшою їхньою герметичною упаковкою.

Бережіть своє здоров'я та здоров'я свого оточення!


Про випадки захворювання на ботулізм та його профілактику розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева під час інтерв’ю для ТК «11 канал», ТК «Суспільне.Дніпро», ІА «Міст-Дніпро» та ІА «Оперативна служба новин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux