• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ ЗАРЕЄСТРОВАНО ЛЕТАЛЬНИЙ ВИПАДОК ВІД ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

           До ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області 22.06.2021 надійшло екстрене повідомлення від КП «Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні» ДОР щодо летального випадку через гостре отруєння дикорослими грибами.

           У ході епідеміологічного розслідування стало відомо, що хлопчик віком 9 років, мешканець м. Перещепине Новомосковського р-ну, вживав вдома разом з родиною невідомі дикозбирані гриби (схожі на печериці). Гриби дитина збирала разом із дідусем та бабусею в лісополосі м.Перещепине. Вживали гриби в їжу 13-15.06.2021.

           Ознаки отруєння у дитини з’явилися вранці 14.06.2021 (погіршення самопочуття, нудота, блювота). Батьки займалися самолікуванням і тільки 17.06.2021 після тяжкої інтоксикації каретою швидкої медичної допомоги дитину було доставлено до КП «Новомосковська центральна регіональна лікарня інтенсивного лікування». Після огляду реаніматологом, майже одразу, дитину у вкрай тяжкому стані санавіацією доставлено до КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР» та госпіталізовано з попереднім діагнозом «Гостре отруєння грибами?». На жаль врятувати хлопчика не вдалося, 21.06.2021 ввечері він  помер. При цьому, під час опитування, у інших членів родини симптоми відсутні. Станом на 23.06.2021 нових випадків отруєння грибами не зареєстровано.

           Отруєння дикорослими грибами реєструються в області щороку та, як правило, з летальними випадками. Так, з початку 2021 року по Дніпропетровській області зареєстровано 3 випадки отруєння грибами, у 2020 році - 13 випадків отруєння дикорослими грибами з 18 постраждалими, у тому числі 5 дітей; 2 випадки летальні.

           Про це повідомила під час пресконференції в ІА «Міст-Дніпро» головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

           Найчастіше отруєння пов’язані зі вживанням грибів типу маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоножки, зонтики тощо, які збирали в лісосмузі поблизу міст та селищ. Переважно у смаженому, варено-смаженому вигляді або придбані на стихійних ринках.

           Незважаючи на те, що Держпродспоживслужбою постійно проводиться роз’яснювальна та просвітницька робота серед населення, у закладах освіти, з батьками, дітьми щодо профілактики отруєння грибами, проводяться пресконференції на телебаченні, інформація постійно висвітлюється на офіційному вебсайті, проте люди халатно ставляться до свого здоров’я та свідомо наражають себе та своїх близьких на небезпеку, вживаючи в їжу дикорослі гриби.

           Прикро те, що нерідко дикорослими грибами труяться саме малолітні діти. На жаль, часто батьки свідомо годують дітей стравами з дикорослих грибів.

           Наголошуємо, що будь-які гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Крім того, не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

           Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

           Тому найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно культивовані печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Краще купувати гриби в стаціонарних торгівельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження безпечності та якості продукту.

           Ні в якому випадку не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

           При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я – не можна гаяти жодної хвилини.

           Негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби!   

           Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.

           Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає про небезпеку вживання дикорослих грибів!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux