Кам’янський район став справжнім прихистком для людей, які через збройну агресію російської федерації вимушені покинути свої домівки. З метою недопущення погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо інфекційних захворювань та харчових отруєнь, зокрема гострих кишкових захворювань, на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 01.09.2023 № 930 «Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», наказу МОЗ України від 06.05.2022 № 584 «Про затвердження Порядку проведення обстеження (моніторингу) у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації» спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з фахівцями ВСП «Кам’янський районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснюють комісійні обстеження місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб (надалі - ВПО).
21.10.2025 було проведено обстеження гуртожитку Кам’янського вищого професійного училища, де мешкають ВПО. Під час проведення обстеження здійснено оцінку епідеміологічного стану та санітарно-гігієнічних умов проживання ВПО з проведенням лабораторно-інструментальних досліджень питної води, факторів внутрішнього середовища життєдіяльності. Зверталась увага на:
організацію окремих приміщень з ізоляції ВПО на випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу, симптомів гострого респіраторного захворювання гострої кишкової інфекції тощо;
створення умов для дотримання правил особистої гігієни (рукомийні раковини – 1 кран на 5-7 осіб, душ – не менше ніж 1 на 50 осіб);
забезпечення дотримання режиму провітрювання (не менше трьох разів на добу), вологого прибирання (один раз на добу), дезінфекції поверхонь, до яких торкаються (не менше 2 разів на добу). Здійснення вологого прибирання із застосуванням миючих та дезінфікуючих засобів, щонайменше один раз на тиждень або у разі забруднення біологічними рідинами;
дотримання температурного режиму (180 С при відносній вологості 30-70 %);
забезпечення постільною білизною, меблями;
організацію питного режиму – 20 л на людину на добу;
забезпечення рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками;
організацію відповідних умов для приготування їжі та зберігання продуктів харчування;
збір та зберігання твердих побутових відходів;
проведення профілактичних щеплень домашніх тварин.
За результатами комісійної роботи складено Акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта (за формою медичної документації № 315/о).
Під час проведення заходу з мешканцями та персоналом проведена роз'яснювальна робота з підвищення рівня обізнаності щодо запобіганню кишковим захворюванням та харчовим отруєнням, зокрема ботулізму; профілактики гострих інфекційних та неінфекційних хвороб; основних складових здорового способу життя та підтримки психологічного здоров’я. Розповсюджені друковані плакати та листівки з відповідною інформацією.