• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформація для населення. Увага ! Фальсифіковані засоби захисту рослин – загроза та непередбачувані наслідки для людини та довкілля!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 14 квітня 2021 року о 16:43

     Весна - пора пробудження природи після холодів, це означає, що у садівників і городників розпочинається період підготовки  до нового сезону. Погода ще мінлива і непередбачувана, але  незабаром  закипить робота на присадибних та дачних ділянках.  Саме в цей період    збільшується попит на засоби захисту рослин , адже в сучасному землеробстві неможливо отримати якісний та високий  урожай  без застосування пестицидів та агрохімікатів.

     Із збільшенням попиту збільшується і процвітає торгівля підробками та фальсифікатами, які не лише не ефективні, а й призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди у вигляді втрат врожаю, забруднення навколишнього природного середовища, поверхневих та ґрунтових вод, погіршення родючості ґрунтів та збільшення рівня пестицидів у продуктах.  Лабораторні дослідження, проведені зі зразками фальсифікованих ЗЗР, майже завжди фіксують  негативний вплив фальсифікату на зовнішнє середовище та живих істот.

     Виробництво фальсифікату вийшло на досить професійний рівень. Велике занепокоєння викликає той факт, що це вже не поодинокі випадки підпільного виробництва, а відпрацьована система. Серед  основних видів підробок засобів захисту рослин виділяють: продаж генериків під назвою оригінальних препаратів; нелегальне фасування оригінальних препаратів; відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми; низький вміст діючої речовини; продаж замість препарату невідомих незареєстрованих речовин. Тому дуже важливо відрізнити оригінальний препарат від підробки.

     Рекомендації щодо захисту від фальсифікованих засобів захисту рослин.

     Не купуйте пестициди з лотків, транспортних засобів, а також у невідомих продавців, які не мають сертифіката якості на свій товар.

     Уважно розглядайте  етикетку, яка має міцно кріпитися до упаковки: інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номеру партії; ваги або об’єму; дати виготовлення й терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування (норма витрати, культура, об’єкт, спосіб, час обробки, обмеження, терміни очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги).

     Якщо у вас виникли підозри з приводу якості продукції, яку ви маєте намір придбати, не соромтеся поцікавитися у продавця наявністю сертифіката.

     Купуйте пестициди лише у відомих дистриб’юторів та у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, які мають документи на право зберігання пестицидів і торгівлю ними, а також сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують. Будь-який препарат буде ефективним і безпечним для вашого здоров’я лише за умови придбання його в оригінальній тарі й упаковці фірми-виробника.

     Пам’ятайте ! Агрохімічні компанії не фасують свою продукцію  в ампули, які візуально нагадують медичні ліки, в медичну тару, не випускають в таблетках,  капсулах - це контрабандні пестициди або фальсифікати!!!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux