• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області продовжує співпрацю з місцевою владою та аграріями територіальних громад
опубліковано 14 червня 2021 року о 10:28

     10 червня спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області на чолі з начальником управління Святославом Літошком взяли участь в робочій нараді за ініціативи голови Кам’янської РДА Олега Гапіча в рамках операції «Урожай» на території Криничанського району з сільськогосподарськими товаровиробниками, а також громадянами, які самостійно обробляють власні земельні ділянки та реалізують сільськогосподарську продукцію.

     Обговорювалась низка актуальних питань:

  • Однією з вимог країн-імпортерів, яка ускладнює експорт з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності вільних зон від певних карантинних організмів для конкретного об’єкта регулювання. З огляду на вищезазначене, експорт повинен здійснюватися виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, для реалізації вимог країни-імпорту щодо експорту об’єктів регулювання із зон, місць, і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму Держпродспоживслужба пропонує суб’єктам господарювання здійснити процедуру офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів відповідно до норм Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 04.03.2021 № 451.

     Для офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, суб’єкту господарювання необхідно звернутися до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області, спеціалістами управління буде надано перелік документів, який потрібно підготувати суб’єкту господарювання.

  • Було наголошено, що особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами. Про це йдеться в статті 11 Закону України “Про пестициди та агрохімікати”.

     Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами (проводиться спеціалістами управління фітосанітарної безпеки за спеціально затвердженою програмою) та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я.

     У період весняно-літніх польових робіт для боротьби зі шкідниками у сільському господарстві, бур'янами, гризунами і хворобами рослин аграрії використовують пестициди та агрохімікати. Але, на жаль, поряд з корисною дією вони можуть становити небезпеку для навколишнього середовища, людини та бджіл, тому вкрай важливим та необхідним є дотримання встановлених вимог при застосуванні пестицидів і агрохімікатів у ці періоди.

     Важливим є узгодження з територіальними громадами (оповіщення) часу, періодичність оброблення сільськогосподарських культур та земель пестицидами і агрохімікатами, дотримання прозорої ізоляції з населеними пунктами, не перевищення норм внесення засобів захисту рослин та суворе дотримання правил техніки безпеки при роботі з ними забезпечить уникнення можливого негативного впливу пестицидів на людину, бджіл і навколишнє середовище.

     Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати які застосовують проти шкідників. Так, за даними науковців, у 95% випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, в 4% – гербіциди і лише 1% припадає на інші хімікати. Для запобігання випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися правил, що встановлені законодавством України.

  • Обговорювались методи профілактики захворювання птиці високопатогеним грипом та ризики зараження Африканської чуми свиней в приватному секторі, враховуючи нещодавній спалах АЧС на Буковині.

     Нарада пройшла в умовах конструктивного діалогу. Учасники дійшли домовленості про подальшу співпрацю та взаємодію.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux