• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Державний метрологічний контроль і нагляд у сфері забезпечення охорони здоров’я, захисту життя та здоров’я громадян у Дніпропетровській області

     Державний метрологічний контроль і нагляд у Дніпропетровській області здійснюється відділом метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою перевірки додержання вимог Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 113/98-ВР та інших нормативно-правових актів України й нормативних документів із метрології.

     Об’єктами державного метрологічного контролю і нагляду є: засоби вимірювальної техніки; методики виконання вимірювань різноманітних фізичних величин та кількість фасованого товару в упаковках.

     Сфера державного метрологічного контролю й нагляду поширюється на вимірювання, пов’язані із забезпеченням охорони здоров’я, захисту життя та здоров’я громадян, якості та безпеки продуктів харчування, стану навколишнього природного середовища, безпеки умов праці, об’єктивності торговельно-комерційних операцій та розрахунків між покупцем та продавцем, податкових, банківських і митних операцій; обліку енергетичних і матеріальних ресурсів тощо.

     Забезпечення єдності вимірювань при здійсненні торговельних операцій є важливим аспектом діяльності Держпродспоживслужби, але додержання відповідності результатів вимірювань у медицині є критичним для життя пацієнтів.

     Лікар може призначити правильне лікування лише за умови правильного діагнозу захворювання. А визначення діагнозу базується на клініко-діагностичному дослідженні людини, на вимірюванні параметрів функціонування його органів та систем.

     Сьогодні у воєнний час точність і швидкість діагнозу пораненого воїна є вирішальними для своєчасного лікування. Велике значення у діагностуванні надається точності діагностики фізіологічного стану людини, і саме тут на допомогу лікарям приходять метрологи – спеціалісти із забезпечення цієї самої точності вимірювання у найважливіших галузях суспільного життя.

     Точність вимірювань контролюється шляхом періодичного звіряння медичних приладів та установок з еталонами – засобами вимірювань найвищої точності та з атестованими стандартними зразками. Таким чином встановлюється простежуваність вимірювань до національних та міжнародних еталонів і гарантується, що за певний проміжок часу (міжповірочний період) похибка медичного приладу не вийде за встановлені межі. Ціна цієї похибки може бути дуже високою. Хибні покази медичного приладу або результату аналізу інколи можуть коштувати життя пацієнту. Відомі випадки, коли за хибними (заниженими) показами тонометра хворому на гіпертонію були прописані ліки для підвищення тиску, внаслідок чого хворий помер.

     Відділ метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби України в Дніпропетровській області приділяє увагу забезпеченню єдності вимірювань медичних закладів області.

     Так, у 2021/2022 роках здійснено 41 перевірку у сфері забезпечення охорони здоров’я, захисту життя та здоров’я громадян у закладах комунальної та приватної власності. Відділом перевірено 3492 засоби вимірювальної техніки. Виявлено 765 неповірених засобів вимірювальної техніки, які використовувались закладами при лікуванні пацієнтів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux