• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ СТИХІЙНІ РИНКИ

Новомосковське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області застерігає, що купівля продуктів на стихійних ринках – великий ризик!

З початку 2024 року в місті Новомосковську зареєстровано 2 випадки ботулізму в результаті споживання харчових продуктів, закуплених на стихійних ринках.

Серед продуктів, які реалізуються на стихійних ринках в антисанітарних умовах, без дотримання температурних режимів зберігання, найбільш небезпечними для здоров’я є м’ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі, треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження (невідомі стан здоров’я тварин при забої, умови виготовлення, зберігання, транспортування та терміни придатності), які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, зокрема й ботулізм.

Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів) - також прямий шлях до інфекційних захворювань.

Особливо не можна купувати молоко у пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють).

Загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їхні продавці. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо.

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.

Торгівля на стихійних ринках – це адміністративні правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності). Відповідно до ст.255 КУпАП, право вживати заходи до порушників надано посадовим особам органів Міністерства внутрішніх справ.

На виконання пункту 5 Розпорядження начальника обласної військової адміністрації «Про введення в дію рішення ради оборони Дніпропетровської області» від 07.02.2024 № 40/0/527-24 та Розпорядження головного державного ветеринарного інспектора Дніпропетровської області «Щодо посилення контролю за недопущенням стихійної торгівлі харчовими продуктами тваринного походження» від 16.02.2024 № 12 спеціалістами Новомосковського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з представниками Національної поліції та Новомосковської міської ради проводяться рейди щодо недопущення несанкціонованої торгівлі на території міста Новомосковська, вживаються заходи з доведення до підприємців та громадян ризиків, пов’язаних з торгівлею «з рук» у невстановлених місцях.

Пам’ятайте, харчові продукти можна купувати лише у спеціалізованих магазинах та на спеціально обладнаних агропродовольчих ринках, де є державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується. 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux