• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Чи функціонуватимуть пляжі цього літа в павлоградському районі?

Улітку міські жителі намагаються врятуватися від спеки, купаючись в озерах і річках. Прихід купального сезону радує не тільки дітей, а й дорослих, які обожнюють хлюпатися в теплій воді. 

Багато павлоградців напередодні пляжного сезону, незважаючи на російські обстріли, цікавляться, чи відкриють пляжі і чи можна буде купатися та відпочивати біля річки Вовчої?

Цьогоріч на багатьох територіях України, у зв'язку із введенням в країні воєнного стану та неможливістю забезпечити дотримання виконання вимог «Правил охорони життя людей на водних об’єктах України», організувати безпечні умови їхнього перебування на водних об’єктах, бажано утримуватись від купання через відсутність на пляжах укриттів чи бомбосховищ, де можна сховатися під час повітряної тривоги, можливу наявність вибухонебезпечних предметів біля водойм. Відпочивати та купатися дозволяється тільки у спеціально відведених і обладнаних для цього місцях за рішеннями обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує, що, відповідно до рішення комісії з питань ТЕБ і НС №12 від 28 березня 2024 року в м. Павлограді «Про стан підготовки місць відпочинку на водних об’єктах до прийняття відпочивальників», тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, прийнято рішення не відкривати місця масового відпочинку людей на водних об’єктах громад Павлограду, продовжити дію заборони відвідування місць масового відпочинку населення на водних об’єктах та посилити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

Крім того, неорганізований пляж - це джерело різних захворювань.

Купання в природних водоймах не завжди безпечно. Вода може бути заражена, навіть якщо на перший погляд здається чистою. Зараження організму хвороботворними інфекціями відбувається при випадковому ковтанні води. Найчастіше таке трапляється у дітей, які довго плавають і пірнають у воді, через що ковтають її, піддаючи себе ротавірусній інфекції та іншим хворобам. Існує ризик заразитися деякими інфекціями просто через потрапляння забрудненої води на шкіру або в очі. Заразитися хворобами можна як у водоймі, так і на березі - дизентерія; сальмонельоз; холера; тиф; кишковий грип; ротавірусна інфекція; педикульоз; гепатит А тощо.

До того ж не варто забувати й про інші небезпеки, які чатують на відпочивальників на водоймах:

- заразитися певними видами грибка можна навіть через лежаки або пісок на пляжі, якщо на них раніше перебувала хвора людина;

- наступити на скло можна не тільки на «диких» пляжах, а й цивілізованих, дно яких обстежується фахівцями перед початком сезону;

- отримати судому можна навіть влітку, коли вода в озері або річці тепла;

- стати причиною інфаркту або серцевого нападу може різкий стрибок у воду після тривалого перебування на сонці. Також не варто забувати, що довге перебування на сонці загрожує опіком і сонячним ударом;

- є ризик підчепити кліща біля водойм, особливо якщо вони розташовані в місцях, де висока трава та дерева, наприклад, у лісі або парку;

- щодо інфекцій, якими часто кишить вода в річках і озерах, то іноді їхніми джерелами стають саме люди. Тому не можна залишати на березі водойми сміття або ж викидати його безпосередньо у воду.


Як вибрати місце для купання?

1. Уникайте водойм з табличкою «Купатися заборонено».

2. Вибирайте місця для купання із хорошою циркуляцією води. Висока температура властива лише водоймам зі стоячою водою. У водоймах та річках з проточною водою відбувається її регулярне оновлення: підземні холодні води поєднуються з теплими поверхневими, і температура виходить середня. Стояча вода перегрівається на сонці, через що створюються ідеальні умови для розмноження бактерій і починається поступове загнивання води.

3. Уникайте пляжів із сильним цвітінням води. Якщо водоймище або річка, в якій ви хочете скупатися, затягнута зеленою пліснявою, що тішить око, це зовсім не ознака того, що вона чиста. Навпаки, рівень цвітіння води є індикатором «нездоров'я» екосистеми водоймища. Цвітіння води вказує на високий рівень фітопланктону (водоростей), у воді активізується розмноження анаеробних хвороботворних бактерій, небезпечних для людини.

4. Обирайте міські пляжі в спеціально відведених для цього місцях. Уникайте купання після сильних дощів, а також поблизу катерів і пароплавів.

5. Ніколи не лягайте на пісок або траву без підстилки, не ходіть босоніж, намагайтеся не чіпати пісок руками або ж якомога частіше мийте їх.

6. Уникайте водойми, які є місцем життєдіяльності тварин. Наприклад, у водоймах, де мешкає безліч водоплавних птахів (качки, гуси), особливо диких, живуть паразити. А в місцях водопою тварин можна отримати цілий набір кишкових інфекцій.

7. Місця, де багато сміття або взагалі поруч розташовано звалище, варто обходити десятою дорогою. У кращому випадку водойма буде забруднена сміттям, у гіршому - звалища та стічні канави туди пускають увесь свій бруд.

8. Уникайте місць з корчами та іншими предметами, що стирчать із води, швидше за все на дні буде те ж саме. Існує ризик зачепитися, вдаритися або поранитися.


В оздоровчому сезоні за організованими місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжів) лабораторії територіальних центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводять постійний моніторинг якості води з водних об’єктів, що використовуються для купання, та піску. За результатами перевищень лабораторних показників населення інформується через засоби масової інформації, інформація розміщується на офіційних вебсторінках.


Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області радить утриматися в 2024 році від відвідування пляжів і зон відпочинку.

Бережіть себе та своє здоров'я!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux