• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Бешиха свиней

     Бешиха свиней (Erysipelas suum) – зооантропонозна інфекційна хвороба, що характеризується за гострого перебігу септицемією й загальною еритемою шкіри, а за хронічного – ендокардитом та артритами. На бешиху свиней хворіє і людина.

     Збудник інфекції – грампозитивні, паличковидні, неспоротворні бактерії Erysipelothrix rhusiopathiae, відомий науці понад 130 років – із моменту його виявлення та виділення німецьким бактеріологом Кохом. Бактерії нерухомі, не утворює капсули і спори. Факторами передавання збудника інфекції можуть бути забруднені виділеннями хворих і перехворілих тварин – бактеріоносіїв предмети зовнішнього середовища, корми, вода, обладнання та інвентар вигульних двориків, літніх таборів, тваринницьких приміщень, а також незнешкоджені продукти забою хворих свиней, боєнські та кухонні відходи, трупи тварин, які загинули від бешихи. Певну роль у поширенні хвороби можуть відігравати гризуни, птахи та членистоногі, насамперед, як механічні переносники збудника. Зараження відбувається переважно через травний канал, рідше через шкіру.

     Характерними для бешихи свиней є сезонність і стаціонарність, які обов’язково слід контролювати вакцинаціями, беручи це до уваги при складанні планів протиепізоотичних заходів

     На бешиху хворіють свині 3 – 12-місячного віку, іноді ягнята до 4 – 8-місячного віку і, як виняток, кури, індики, фазани, качки та гуси. Є повідомлення про спорадичні випадки захворювання інших видів тварин: коней, великої рогатої худоби, собак, гризунів.

     Клінічні ознаки хвороби. Інкубаційний період становить 2 – 5 діб. Перебіг бешихи свиней може бути блискавичним, гострим, підгострим та хронічним. У перебігу розрізняють також білу, септицемічну, шкірну (кропив’янка) та латентну форми хвороби.

     Блискавичний перебіг (біла форма) трапляється порівняно рідко і лише серед підсвинків 7 – 10-місячного віку, що перебувають у тісних, жарких, погано провітрюваних приміщеннях, а також у разі значного перегрівання чи переохолодження. У цьому випадку тварина гине впродовж кількох годин на фоні швидкоплинної септицемії. У зв’язку з відсутністю на шкірі червоних плям така форма хвороби дістала назву «білої бешихи».

     Гострий перебіг (септицемічна форма) характеризується загальносептичними явищами та типовими змінами шкіри (бешиста еритема). Захворювання починається раптовим підвищенням температури тіла до 42 – 42,5 °С, хиткою ходою, відмовою від корму, різко вираженим пригніченням, запором, що змінюється проносом, іноді з кров’ю. У тварини реєструють слабкість заду, сльозотечу та слизисто-гнійні виділення з очей. На шкірі шиї виявляються характерні темно-червоні з синюватим відтінком плями, які зникають при натисканні. Дихання стає хрипким, розвивається набряк легень, і при ненаданні допомоги через 2 – 4 доби тварина гине.

     Підгострий перебіг (шкірна форма, кропив’янка) триває 10 – 12 діб. Характеризується підвищенням температури тіла до 41 °С і вище, пригніченням, слабкістю. Через 1 – 2 доби на боках, рідше на інших частинах тіла, з’являються своєрідні обмежені набряки темно – червоного кольору, різного розміру та форми, щільні на дотик та еритематозні плями типу кропив’янки. При цьому збудник локалізується лише в уражених ділянках шкіри.

     Хронічний перебіг розвивається як продовження гострого та підгострого і виявляється ураженням ендокарда (верукозний ендокардит), некрозами шкіри на вухах, хвості, спині та іноді ураженням суглобів. За хронічного перебігу хвороба може розвиватися місяцями і закінчуватись видужуванням або загибеллю тварини.

     Патологоанатомічні зміни різноманітні і не завжди характерні. У свиней, які загинули внаслідок хвороби з гострим чи підгострим перебігом, у ділянці вух, шиї, підгруддя, живота, кінцівок спостерігаються великі дифузні ураження шкіри темно-фіолетового кольору.

     Диференціальна діагностика. Бешиху свиней слід диференціювати від чуми, пастерельозу, сальмонельозу, сибірки та лістеріозу.

     Лікування проводять гіперімунною сироваткою проти бешихи свиней та антибіотиками (пеніцилін, екмоновоцилін, еритроміцин, окситетрациклін), часто у поєднанні.

     Це надзвичайно поширена у світі хвороба і трапляється майже всюди, де розводять свиней, однак широке введення в практику ефективних вакцин та планове проведення профілактичних щеплень різко знизили економічні збитки, зумовлювані захворюваністю й загибеллю свиней від бешихи.

     Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (контактний тел. 099-723-16-99) рекомендує у разі виявлення захворювань тварин або птиці, негайно звернутись до Державних лікарень ветеринарної медицини, що опікуються населеним пунктом, де утримуються тварини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux