• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Здійснення внутрішньогосподарського контролю в період зберігання насіння
опубліковано 18 січня 2023 року о 08:41

     Насіння до посіву треба зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу схожість і енергію проростання та було здатне відтворити здорову високопродуктивну рослину. Тому для належного зберігання насіннєвого матеріалу, збереження його посівних якостей важливо систематично проводити за його станом внутрішньогосподарський контроль.

     У період зберігання насіння в зерносховищах необхідно регулярно проводити контроль температури і відносної вологості повітря. Для визначення температури повітря, температури зернової маси, а також температури повітря у сховищах використовують термоштанги, спиртові або ртутні термометри. Для визначення вологості повітря у сховищах застосовують психрометри. Слід пам’ятати, що відносна вологість зовнішнього повітря має бути не вище 60-70 %. Відносну вологість повітря контролюють за допомогою гігрометрів. Також необхідно проводити постійний нагляд за станом насіннєвої маси. Втрата блиску, сірувате забарвлення, поява невластивого запаху є наслідком самозігрівання, яке відбувається в насіннєвій масі при підвищеній вологості насіння й наявності шкідливої мікрофлори, шкідників. Особливого значення під час зберігання слід надавати визначенню вологості насіннєвого матеріалу. Вологість насіння визначають окремо по кожній партії, у кожному засіку в трьох шарах
(на 30-40 см від поверхні, всередині насипу і біля підлоги) один раз на місяць за температури насіння нижче 0 0С і двічі на місяць за температури насіння вище 0 0С, а також після кожного транспортування або обробки. Ретельний контроль встановлюють за партіями з підвищеним ступенем травмування, а також тими, формування і достигання яких відбувалося за несприятливих погодних умов. Для визначення вологості насіння застосовують вологоміри або методи лабораторного аналізу шляхом висушування в сушильних шафах.

     Проводять обстеження насіннєвих мас, технологічного обладнання, упаковок і насіннєсховищ на зараженість шкідниками. Обстеженню на зараженість підлягає не тільки насіння, але й тара, стіни, підлога, інші місця насіннєсховища.

Періодичність контролю зараженості насіння

Вологість насіння, %

Температура насіння, 0 0 С

нижче 5

5 - 10

вище 10

до 15,%

1 раз на 20 днів

1 раз на 15 днів

1 раз на 10 днів

вище 15,%

1 раз на 15 днів

1 раз на 10 днів

1 раз на 5 днів

     Результати всіх спостережень фіксують у журналі спостережень. Такий порядок дозволяє аналізувати стан партій насіння, контролювати правильність організації його зберігання та своєчасно вживати заходи технологічного характеру.

  Контроль за зберіганням насіння

     Відповідно до ДСТУ 2240 - 93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», насіння зберігають штабелями чи насипом у сухих критих сховищах, знезаражених від комірних шкідників. Кожну партію насіння, упаковану в мішки, укладають окремими штабелями. Насіння, запаковане у мішки, зберігають при вологості, яка не перевищує стандартні норми, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни – на 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій. Усі партії добазового та базового насіння, незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації, підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням. Висота насипу не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. 

     Звертаємо увагу, що належний контроль за зберіганням насіння дасть змогу зберегти його високі сортові та посівні якості до посіву.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux