• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Загроза захворювання на ботулізм унаслідок підриву Каховської ГЕС

     У зв’язку з підривом Каховської ГЕС, у Криворізькому та Нікопольському районах Дніпропетровській області спостерігається різке падіння рівня води, що спричинило масовий мор риби.

     Украй важливо пам’ятати, що збирати, переробляти (солити та в’ялити) та вживати таку рибу категорично заборонено у зв’язку з великим ризиком захворювання на ботулізм.

     Наполегливо рекомендуємо у найближчий час взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовловленої риби. Не наражайтеся на небезпеку, адже деякі несвідомі мешканці вже почали збирати та реалізовувати мертву рибу.

     Жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

     У жодному разі не можна купувати рибу у місцях стихійної торгівлі та у приватних осіб.

     На початку червня у Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм - у місті Дніпрі та с. Партизанському Дніпровського району. Постраждалі - чоловіки 68 та 60 років. В одному випадку захворювання, на жаль, закінчилося летально. В анамнезі захворювання є факт вживання постраждалими засоленої та засушеної риби домашнього приготування.

     Не слід взагалі виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі її м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму.

     Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

     Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей.

     Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

     Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

     Захворювання на ботулізм, як правило, виникають після вживання в їжу харчових продуктів, виготовлених переважно в домашніх умовах, з порушенням технології їхнього приготування та зберігання. Зокрема, це в’ялена або копчена риба, м’ясні, рибні та грибні консерви, паштети, ковбаси, залиті смальцем.

     При вживанні їжі, забрудненої токсином, захворювання, як правило, виникає за 12-36 годин, але інкубаційний період може бути і від 2 годин до 2-5 днів. Потрапляючи до травного тракту, ботулотоксин усмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.

     У хворих у цей час спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу.

     Якщо не розпочати специфічне лікування, смерть може настати вже на 2-3 день, частіше – за 4-8 днів від паралічу серцевого м’яза або дихального центру. Для нейтралізації ботулотоксину хворому вводять специфічну сироватку.

     У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

     Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, ніж лікувати. Бережіть себе і своїх рідних. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux