• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Загроза посівам озимої пшениці від клопа - черепашки
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 01 червня 2021 року о 10:22

     Одним із найбільш небезпечних шкідників пшениці озимої  на території нашої області є клоп шкідлива черепашка. Завдають шкоди як дорослі клопи, які з’являються на посівах після перезимівлі, так і личинки й імаго нового покоління. Вихід із місць зимівлі шкідника спостерігається при температурі середовища +15…17°С, а масова міграція на посіви злакових культур відбувається при потеплінні до +18…19°С й вище. Згодом вони поступово розселяються по всій площі озимих, а потім переходять на ярі злакові культури.  Цей шкідник спочатку перелітає і зосереджується на краях полів озимини поблизу лісів і лісосмуг.  Рослини озимої пшениці  в цей період перебувають, як правило, у фазі виходу в трубку. Дорослі клопи зимуючого покоління шкодять, проколюючи своїм ротовим апаратом стебла нижче або на рівні зачатка колосу і висмоктуючи сік. Пошкоджені рослини відстають у рості,  у фазі колосіння утворюють повну чи часткову білоколосість.

     Щоб запобігти таким втратам, проводять хімічний захист посівів проти дорослих клопів, що перезимували, і личинок. Високу ефективність під час масового заселення посівів клопами мають крайові обробки посівів  інсектицидами. Проте найбільшої шкоди завдають клопи нового покоління, які відроджуються з відкладених на рослини яєць, – личинки (особливо старших, ІІІ–V віків) та окрилені імаго, які живляться вмістом зерна в колосі аж до закінчення фази воскової стиглості. Крім прямих утрат урожаю, хлібні клопи суттєво погіршують якість (знижують «класність») зерна і його хлібопекарські якості. Під дією введених їхнім ротовим апаратом протеолітичних ферментів білкова частина (клейковина ) руйнується, і випікання якісного хліба стає неможливим. Такий рівень пошкодження спостерігається за чисельності 3-5 личинок на м2. При пошкодженні понад 12 % зерна відбувається деградація клейковини. Згідно з ДСТУ 3768:2010, кількість пошкодженого насіння не повинно перевищувати 0,3-0,5 %.   Зерно, пошкоджене хлібними клопами більше, ніж за стандартом, стає некондиційним (фуражним) .

     Оптимальним строком знищення личинок є час появи в посівах 15-20 % личинок третього віку. На цей час відбувається повне відродження личинок із відкладених яєць. Обробку бажано провести в стислі строки, до появи личинок четвертого віку. Запізнення на 3-4 дні знижує ефективність захисту на 20 % і більше. У цей період, крім личинок хлібних клопів, шкоди зерну завдають личинки пшеничного трипса (ЕПШ 40-50 екз./колос), злакові попелиці (ЕПШ 20-30 екз./стебло), хлібні жуки (ЕПШ 3-8 екз./м2).

     Для одержання високоякісного врожаю потрібно проводити постійний моніторинг посівів зернових культур , якщо є перевищення ЕПШ своєчасно провести обробку  інсектицидами  згідно з «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux