• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
З початку року на Дніпропетровщині зафіксовано 6 спалахів кишкових інфекцій

     Протягом 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій, в результаті яких постраждало 62 особи, у тому числі 32 дитини. Про це ІА «Мост-Дніпро» повідомила головний спеціаліст управління державного нагляду з дотримання санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева.

     У 29 дорослих та 12 дітей виявлено сальмонельоз, у 7 дітей – норовірус, у 6 дітей – шигельоз, ще у 6 дітей ‒ ротавірус, ротавірусний ентерит, а у 1 дитини і 1 дорослого – гостра кишкова інфекція не встановленої етіології. Територіально спалахи розподілились: два випадки у м. Дніпро, по одному ‒ у м. Кривий Ріг, Синельниківському, Дніпровському та Новомосковському районах.

     Крім того, протягом 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм та 10 випадків отруєння дикорослими грибами.

     У результаті 4 випадків захворювання на ботулізм постраждало 4 дорослих осіб. У трьох випадках причиною отруєння стало вживання в їжу в’ялених непатраних карасів домашнього виготовлення, в одному випадку – вживання в їжу тушкованого курячого м’яса домашнього виготовлення. Хворим було надане своєчасне лікування, летальних випадків не зареєстровано.

     Минулого 2021 року по області було зареєстровано також 4 випадки захворювання на ботулізм, постраждало 4 особи, летальних – не зареєстровано.

     У результаті 10 випадків отруєння дикорослими грибами постраждало 12 осіб, у тому числі 3 дітей. На жаль, 1 восьмирічна дитина померла. Усі хворі вживали в їжу дикорослі гриби зібрані власноруч, у вареному, смаженому та/або консервованому вигляді. При зверненні за медичною допомогою хворі були госпіталізовані переважно у важкому стані та у стані середньої важкості. Стан здоров’я, як правило, обтяжувався несвоєчасним зверненням за медичною допомогою та самолікуванням.

     У 2021 році по області було зареєстровано 4 випадки отруєння дикорослими грибами, постраждало 4 осіб, у т.ч. 1 дитина. Дев’ятирічна дитина померла від отруєння дикорослими грибами.

     Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області організовано своєчасні санітарно-епідеміологічні розслідування спалахів гострих кишкових інфекцій, випадків ботулізму та отруєнь дикорослими грибами. За результатами проведеного розслідування випадку гострої кишкової інфекції в дитячому організованому колективі на директора закладу оформлено протокол про адміністративне правопорушення, складено розпорядження про усунення встановлених порушень та винесено постанову по справі про адміністративне порушення про притягнення директора закладу до адміністративної відповідальності за ст. 42 КУпАП. За результатами розслідування одного зі спалахів гострої кишкової інфекції серед дорослих винесено 2 рішення про призупинення діяльності двох операторів ринку на 10 робочих днів через виявлені порушення законодавства в частині безпечності харчових продуктів. У всіх випадках направлено відповідні документи до Держпродспоживслужби України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux