• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Якісний садивний матеріал – запорука доброго врожаю
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 01 листопада 2022 року о 10:59

     Осінь – пора посадки плодових дерев на присадибних ділянках, у садах, на дачах. Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертає увагу споживачів на вибір садивного матеріалу плодово-ягідних культур.

Вимоги до саджанців

     З кінця літа, коли припиняється ріст дерев, починається їх підготовка до перезимівлі. Відбувається накопичення поживних речовин і переміщення їх з листя в деревину і кореневу систему. Цей процес триває до глибокої осені. Саджанці, викопані в кінці серпня, на початку вересня, не пройшли всі етапи підготовки до зими. Ба більше того, такі саджанці продають з листям, які продовжують інтенсивно випаровувати вологу.

  • Не купуйте саджанці, викопані раніше 10 жовтня.
  • Саджанець має бути позначений етикеткою з назвою сорту.
  • Рекомендується вибирати для покупки саджанці яблуні, груші дворічного віку, а черешні, сливи, абрикосу та вишні краще висаджувати однолітками.
  • Розмір саджанців повинен бути близьким до стандартів із повністю здеревілими гілками. Висота однорічних яблунь, груш має бути 120 – 130 см, а кісточкових (вишня, слива, абрикос, черешня та інші)
    140 – 150 см. Якщо рослини нижчі вказаного розміру, це свідчить про неправильний догляд за саджанцем (недолік поливу, підживлення, наявність бур’янів, виснаженість хворобами, шкідниками тощо). Якщо саджанці занадто високі, це говорить про запізніле застосування поливу чи внесення азотних добрив (підживлення). Концентрація клітинного соку тканин таких рослин дуже низька, вони занадто заводнені й сильно підмерзають навіть при незначних морозах.
  • При виборі саджанця треба звертати увагу на товщину штамба.

Нормативи товщини стовбура у саджанців

  • Зерняткові культури не менше 12 мм.
  • Кісточкові культури не менше 15 мм.
  • Для слаборослих підщеп не менше 10 мм.
  • Найпильнішу увагу треба звернути на стан кореневої системи. Слід вибирати садивний (посадковий) матеріал з добре розвиненою кореневою системою. Довжина коренів повинна бути не менше 25 – 30 см, вони не повинні бути сухими і мати механічні пошкодження.
  • Бажано, щоб бічні гілки яблуні, груші й інших деревних культур були рівномірно розподілені в різні боки, а не утворювали «однобокий» саджанець.
  • Вибираючи саджанець для саду, слід враховувати взаємозапильність сортів. Плодові дерева належать до перехреснозапильних рослин, і для нормального плодоношення їм потрібні інші сорти або дерева. У першу чергу це стосується породи вишні, де до підбору запилювачів треба підходити особливо ретельно, інакше урожай буде дуже низьким.
  • Краще купувати районовані сорти, які продаються у місцевих розплідниках. Такі рослини швидко приживуться і будуть давати кращі врожаї, бо створені для конкретних агрокліматичних умов.
  • При купівлі обов’язково огляньте весь саджанець. Корінці мають бути соковитими і світлими на зрізі. На гілках та кореневій системі не допускаються сліди хвороб і шкідників, на стовбурі – пошкодження кори.

Хвороби саджанців

     Іноді саджанці зерняткових і кісточкових порід бувають уражені кореневим раком, або зобуватістю коренів, що зумовлюється бактеріями. Бактерії виділяють токсини, що викликають активний тиск у клітинах, у результаті якого на коренях і кореневій шийці утворюються нарости різної величини щільної дерев’янистої консистенції. Дерева з такими наростами гірше приймаються і часто гинуть, особливо в умовах сухого і жаркого клімату. Купувати такі рослини не можна, вони не тільки загинуть самі, але і заразять грунт.

     Коли вибираєте садивний (посадковий) матеріал, звертайте увагу на кору рослин. Іноді кора пагонів, особливо у груші, через сильне ураження паршею розтріскується і зморщується, що послаблює рослини. Типові симптоми захворювання з’являються на листках (округлі чорно — оливкові плями), які до моменту реалізації, як правило, видаляють.

     При купівлі саджанців важливо звертати увагу на засохлі однорічні пагони, причиною чого могли бути моніліальний опік або сильний розвиток клястероспоріозу на кісточкових породах.

     Молоді саджанці кісточкових порід схильні до вертицильозного в’янення, а згодом і всихання, при якому на поперечному зрізі ураженої гілки добре помітно суцільне чи переривчасте потемніння судин серцевини. Лікування таких уражених дерев практично неможливе, за кілька років вони гинуть.

     Якщо на листках і молодих пагонах плодових і ягідних культур побачите сірувато-білий наліт (це ознаки борошнистої роси), такі саджанці також не слід купувати.

Кореневий рак

Парша яблуні

Які дерева краще висаджувати восени

     Яблуня, груша, слива, вишня добре приживаються як при осінній, так і при весняній посадці – важливо дотримуватися термінів. Абрикос, персик, черешню краще висаджувати ранньою весною – при осінній посадці в суворі зими саджанці можуть вимерзнути. Навесні бажано висаджувати і плодові чагарники – при осінній посадці вони мають потребу в гарному укритті, щоб не підмерзли бруньки. Саджанці винограду краще висаджувати восени – корені винограду не припиняють вегетацію і в зимовий період, і майбутнього року дадуть потужний приріст. У саджанця винограду при осінній посадці повинен бути визрілий (здерев’янілий) пагін. Саджанці повинні бути висаджені оптимально за 20-25 днів до настання стійких морозів. На зиму саджанці вкривають натуральними утеплювачами – хвойним ялиновим гіллям, мішковиною і т. п.

Як зберегти саджанці до посадки

     Придбавши саджанець, спочатку потрібно обгорнути коріння вологою тканиною, потім плівкою й добре стягти шпагатом. Якщо коріння сухе, завітряне, то найімовірніше, що саджанець не приживеться. Якщо вже куплені саджанці злегка підв’яли, помістіть коріння або земляну груду у ємність із водою й залишіть на півгодини в притіненому місці, після чого висадіть. Якщо немає можливості посадити саджанець відразу, то його можна прикопати в затінку. Для цього потрібно викопати неглибоку канаву, покласти туди саджанці похило й засипати коріння, вище кореневої шийки на 10 – 20 см, рясно полити. Так саджанці можуть зберігатися 2 – 3 тижні. Якщо на вулиці грунт промерз більше ніж на -5°С, то рослини потрібно помістити на зберігання у зволожену тирсу і упакувати в поліетиленовий мішок нижню частину куща з корінням. Помістити цей пакет із саджанцями треба в холодне приміщення з температурою не вище +5°С.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux