• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Якісна підготовка зерна до посіву - запорука гарного врожаю!
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 25 січня 2021 року о 16:20

Незабаром весна. Невдовзі розпочнеться для хліборобів новий польовий сезон.

    Але порушення науково обґрунтованого чергування культур у сівозмінах, висока вартість паливно-мастильних матеріалів, спрощення системи основного обробітку ґрунту та обмеження операцій з догляду за посівами) за сучасних умов господарювання значно погіршився фітосанітарний стан  агроценозів та збільшились втрати урожаїв. Серед низки чинників, що обмежують продуктивність сучасних сортів, надзвичайно велика частка належить шкідливим організмам.

     Вже давно доведено, що втрати врожаю від шкідливих організмів, внаслідок висіву не протруєного насіння за вартістю в десятки разів перевищують заощаджені кошти на протруєння в передпосівний період.

     Підбираючи протруйник, необхідно врахувати види і наявність інфекції в насіннєвому матеріалі, агрокліматичні умови, травмованість і чистоту насіння, звернути увагу на фітосанітарний стан полів, біологічні особливості шкідників і патогенів.

     Протруювання насіння — важливий лікувально-профілактичний захід у системі захисту рослин зернових культур. Зазвичай, патогени, які вражають зерно, можуть знаходитися в його середині та на поверхні. Значним джерелом інфекції, безумовно, є ґрунт.

Щоб уберегти проростаюче насіння й молоду рослину від цих патогенів, необхідно проводити протруювання насіння. Діючі речовини в протруйниках повинні запобігти враженню насіння ззовні. А якщо інфекція знаходилась на поверхні насіння або в його середині, то знешкодити її там.

     І якщо раніше протруйники використовували тільки з метою знищення грибкових інфекцій, то зараз з’являються нові препарати для обробки насіння, мета яких — знищення ґрунтових шкідників та шкідників сходів.

     Перш за все, при виборі препаратів для протруєння, слід визначитися, яку проблему вам потрібно подолати. Більшість сучасних триазолових протруйників досить ефективно контролюють сажкові хвороби. А що стосується інших, тут картина досить різноманітна. Але давайте спробуємо розібратися: як  зробити правильний  вибір.

     Якщо діюча речовина має високу системну дію, то вона дуже швидко проникає у середину насіння, потім у проросток та досить швидко розкладається. Цього достатньо щоб знищити збудників хвороб всередині рослини (летюча сажка) та на поверхні насіння (тверда сажка), але зовсім не досить для контролю збудників хвороб, які  будуть атакувати молоду рослину з ґрунту, або коли ураження проходить після проростання зерна. До таких хвороб можуть бути віднесені різноманітні кореневі гнилі (офібіліозна, фузаріозна, гельмінтоспоріозна та інші).

     Для ефективного контролю цих збудників необхідно, щоб діюча речовина не була рухливою. Вона повинна знаходитися на насінні протягом тривалого часу, захищаючи від зовнішньої інфекції. Тому однокомпонентні протруйники не зможуть забезпечити повноцінний захист. З одного боку, потрібна високорухлива речовина, яка зможе знищити інфекцію всередині насіння до її потрапляння у стебло, але за рахунок системності вона не забезпечує повноцінного контролю зовнішньої інфекції. Водночас, контактна або малорухлива діюча речовина буде стримувати зовнішню інфекцію, але слабо або зовсім не знищуватиме збудників хвороб усередині зерна.

     Що стосується внутрішньої інфекції (а це збудник летючої сажки), то з цією проблемою успішно справляється більшість системних триазолів. Складніше підібрати інші компоненти, бо вони хоч і впливають на більшість збудників зовнішньої інфекції, ступінь впливу їх досить різний.

     Наприклад, флудиоксоніл  - найкраща діюча речовина для боротьби з фузаріозами, водночас проти пітіуму (різновид кореневих гнилів) найкращим буде Металаксил-М. При зараженості кореневими гнилями добра ефективність у двокомпонентних протруйників з діючими речовинами дифеноконазолу та ципроконазолу.

     Якщо є потреба знищити, крім збудників хвороб, ще й шкідників сходів, слід вибирати комплексні препарати, або додавати до фунгіцидного протруйника ще й інсектицидний, наприклад .

     Сучасні протруйники більш-менш безпечні для культур, що захищаються. Але слід пам’ятати, що будь-які високосистемнітриазолові протруйники можуть викликати незначне уповільнення проростання. Це дуже важливо при висіві у пізні строки або при посусі. Тому не слід завищувати норму їх використання. Особливо небезпечне підвищення норм витрати препаратів для травмованого насіння.   

      Звертаємо вашу увагу!

    - Завантаження протруєного насіння повинне проводитися у мішки, з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів, що щільно прилягають до вивантажувальних пристроїв, або в завантажники сівалок. На мішках повинен бути напис стійкою фарбою «ОТРУЙНЕ» або «ПРОТРУЄНЕ». Протруєне насіння зернових культур має зберігатися в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією..

     - Насіння, протруєне пестицидними протруйниками, прирівнюється за небезпечністю до пестицидів, а тому при завчасному завезенні у господарства чи за децентралізованого протруювання його необхідно зберігати в спеціальних приміщеннях, ізольованих від складів із продовольчим та фуражним зерном, продовольчими і побутовими товарами.   

Категорично забороняється змішувати протруєне насіння із непротруєним, здавати його на хлібоприймальні пункти, використовувати як харчовий продукт, корм для сільськогосподарських, домашніх тварин і птиці. Перевозити протруєне насіння до місця сівби дозволяється тільки в мішках зі щільної тканини або в автонавантажувачах сівалок.                                                                                   

      - Забороняється перевезення людей разом із протруєним насінням.                                                            

      - Не допускається вирівнювати рівень протруєного насіння у сівалці руками, для цього використовують дерев’яні лопатки, та пересипати розфасоване  протруєне насіння в іншу тару.

       

      Забороняється використовувати для протруювання насіння пестициди, які не входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Усі роботи з протруювання насіння слід проводити з дотримання вимог техніки безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux