З давніх - давен символом України є хліб: чорний чи білий, обов'язково смачний та запашний. Але останні роки чути все більше нарікань на смак та якість цього продукту. Чому якість українського хліба погіршується при тому, що ціна на нього підвищується?
Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька разом з головою ради об'єднання, генеральним директором "Укрхлібпром" Олександром Васильченком, виконавчим директором Всеукраїнської асоціації пекарів Оленою Жуковою, головою ГС «Борошномели України" Родіоном Рибчинським взялися за амбітну справу та обговорили питання відновлення якості, смаку, користі та доступності українського хліба. І, найголовніше, відновлення інтересу українського споживача до цього продукту - бренду «Український Хліб».
«І, як виявилося, причин є ціла низка: як-то кажуть, від самого лану до столу», - сказала Владислава Магалецька.
«Отже, з чого складається якість українського хліба?
Назву лише основні 3 причини.
1. Це зерно. Його якість залежить і від селекції, і від сівозміни, і від рентабельності виробництва. Зараз ставка робиться на кількість, при цьому якість не задовольняє учасників ринку. Є вже непоодинокі приклади системного імпорту борошна для потреб галузі.
2. Контроль за якістю. Значна кількість виробничих потужностей хліба або взагалі в тіні, або нормально не виконує контроль за сировиною та технологією.
3. Якісні закваски та дріжджі. Є певні питання до кількості та якості їх на українському ринку. Бувають і зовсім кричущі порушення. У відомій загальноукраїнській мережі супермаркетів, яка нараховує понад тисячу магазинів, виявили та вилучили випічку, яка містила ксантову камедь у небезпечній концентрації. Ця речовина може викликати рак! І вона попала у вироби із рідкими дріжджами.
Є ще і 4,5,6,7... Не буду втомлювати довгим переліком. Але питання якості українського хліба вже перезріло.
Потрібна національна державна програма з відродження його якості. У цьому зацікавлені і споживачі, і держава.
Програма має включати:
-стимули для виробників якісного зерна, борошна, селекціонерів та увагу держави до цього питання;
- доступ українських хлібопекарів та борошномелів до дешевих кредитів;
- посилення контролю за якістю води, зерна, добавок та інших інгредієнтів, які використовуються при виробництві хліба;
- боротьбу із тіньовим ринком та контрабандою борошна.
Роботи тут дуже багато і потрібна консолідація дій багатьох державних органів, бізнесу та громадських організацій. Але це вкрай потрібна і важлива робота. Адже хліб - це продукт, який вживає майже кожний. І від його якості залежить здоров'я українців», - наголосила Владислава Магалецька.