В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. Тож, як ніколи, стало актуальним питання щодо зберігання харчових продуктів у таких умовах.
Ось декілька порад, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною для вживання:
- У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
- Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
- Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин - у холодильнику, 48 годин - у повній морозилці, 24 години - у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше, ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
- Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
- Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
- Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Крім того, продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Та, перш ніж робити запаси продуктів харчування, запам’ятайте основне правило: завжди читайте уважно інформацію про товар, зазначену на упаковці. При купівлі харчових продуктів обов’язково звертайте увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігаючи продукти харчування з дотриманням температурних режимів та встановлених виробником термінів, зазначених на упаковці, ви зможете вберегти себе та своїх близьких від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій.