Як зберегти харчові продукти під час відключення електроенергії


    Спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь найчастіше повʼязані з недотриманням температурних режимів та термінів зберігання харчових продуктів, порушенням технології приготування страв, зокрема  недотриманням режиму термічної обробки кулінарних виробів, а також використанням неякісної питної води.

    Продукти харчування - товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги  щодо умов зберігання. Така необхідність пов’язана з їхніми властивостями швидкої втрати свіжості чи придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Переважна більшість харчових продуктів має зберігатися в охолоджених умовах.

    Удари росії по українських енергетичних обʼєктах та перенавантаження енергосистем спричинили аварійні відключення електроенергії. Чи не кожному з нас, на жаль, доводиться годинами перебувати без світла. Тож не втрачає актуальності питання, як зберігати харчові продукти у таких умовах.

    З метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації у Дніпропетровській області, пов’язаної із споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їхнього зберігання, Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області пропонує дотримуватися таких рекомендацій щодо зберігання харчових продуктів, продовольчої сировини удома:

1. Для безпечного зберігання харчових продуктів, що швидко псуються, у холодильнику має дотримуватися температура +4°С або нижче, у морозильній камері - не вище -4°С. З метою контролю за дотриманням температурного режиму зберігання харчових продуктів холодильники слід забезпечити термометрами. Заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберігати вашу їжу за температури +4 °С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. 

2. При зберіганні харчових продуктів у холодильниках слід дотримуватися товарного сусідства: відокремлювати сиру їжу від готової, зберігати продукти у закритому посуді.

3. У разі відключення електроенергії тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже таким чином продукти залишаються безпечними для споживання до 4 годин у холодильнику, 48 годин у заповненій морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильнику – це допоможе утримати холод. За можливості можна придбати сухий або блоковий лід. Зберігати блоковий лід слід у морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.

4. Рекомендуємо заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не ставлячи кухонний посуд та продукти впритул в основному відсіку: повітря повинно бути мало, але так, щоб воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

5. Не рекомендуємо здійснювати закупівлю харчових продуктів, що швидко псуються, на запас. Ви можете зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). Віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту). Продукти харчування, які швидко псуються, можна зберігати також у термоконтейнері (термосумках) з холодоелементами.

6. Рекомендуємо готувати страви у невеликій кількості, щоб їх споживати у день приготування. Приготовані страви слід зберігати гарячими (перші страви не нижче 75°С, другі страви не нижче 65°С) аж до подавання до столу, але не більше 2-3 годин. Приготовану їжу не рекомендується залишати за кімнатної температури більш ніж на 2 години.

7. Вилучіть з меню страви, небезпечні в епідемічному відношенні: млинці з м’ясом, паштети, холодці, заливні страви, м’ясні салати, заправлені майонезом, фаршировані рибу та птицю, кров’янку тощо. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені, просмажені та протушковані страви.

8. Дотримуйтеся режиму термічної обробки кулінарних виробів з м’яса, птиці, риби, а також яєць. М’ясні та рибні кулінарні вироби після обсмажування слід доготовувати в духовці при температурі 250-280оС протягом 5-7 хвилин. Яйця до повної готовності варити 10 хвилин від моменту закипання, закладаючи в холодну воду.

9. Не рекомендується залишати в холодильнику на наступний день салати, вінегрети, супи-пюре, супи молочні, соуси, млинці з сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби. Охолоджені страви, які зберігалися при дотриманні відповідних температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки (кип’ятіння, смаження на плиті, в духовці).

10. Не пробуйте на смак їжу, яка зберігалась без дотримання відповідних температурних умов, з метою перевірки її якості та безпечності. Якщо є сумніви щодо безпечності їжі (незвичний запах, колір, консистенція, текстура), краще її викинути.

11. Для приготування страв та задоволення питних потреб використовуйте чисту або очищену воду, бажано бутильовану питну воду промислового виробництва, або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її кип’ятінню.

     Бережіть себе та своїх рідних!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux