Як забезпечити себе питною водою у разі надзвичайної ситуації


    Останнім часом через російську агресію, внаслідок стихійних лих та техногенних аварій систематичному руйнуванню піддаються об’єкти критичної інфраструктури, зокрема водогони. Виникають аварійні ситуації на водозаборах, насосних станціях і, як наслідок, відсутність централізованого водопостачання та каналізації. В умовах, коли діють тривалі вимкнення електроенергії (блекаути), питання безперебійного доступу до питної води набуває особливої актуальності, зокрема для населення територіальних громад Павлоградського району. Це може призводити до браку питної та технічної води, а також до погіршення санітарної ситуації.

    Так, у разі припинення водопостачання та водовідведення існує ймовірність

використання населенням неякісної або забрудненої води, відсутність можливості дотримання особистої гігієни та забезпечення санітарно-гігієнічних потреб у побуті, зокрема порушення санітарних умов під час приготування їжі.

    Спеціалісти Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошують, що наявність якісної питної води є життєво важливою умовою для здоров’я та безпеки населення.

    Питна вода, що використовується населенням, має відповідати за мікробіологічними, хімічними та органолептичними показниками Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Вона має бути прозорою, безбарвною, без стороннього запаху та безпечною для здоров’я людини.

    Під час блекауту основною проблемою є припинення роботи енергозалежних водопровідних насосних станцій, що може призводити до припинення подачі води населенню із централізованих мереж водопостачання та припинення роботи системи каналізації. 

    Виникнення подібних ситуацій призводить до браку питної та технічної води, а також до погіршення санітарної ситуації внаслідок вживання неякісної або забрудненої води.

    Вживання забрудненої води сприяє виникненню таких інфекційних захворювань, як вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія, інші кишкові інфекції, також водою передаються яйця гельмінтів, збудники паразитарних захворювань. Використання для питних потреб води негарантованої якості може призводити до виникнення розладів здоров’я, що пов’язані з сечокам’яною хворобою, отруєннями різного характеру, ризику захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію (захворювання, пов’язане із вживанням води, що містить високу концентрацію нітратів, яка перевищує встановлені санітарними правилами норми – понад 50 мг/л).

    Для вирішення проблеми рекомендується використовувати питну воду із альтернативних джерел питного водопостачання. Це можуть бути підземні свердловини, бювети, каптажі чи колодязі. Але важливе значення має те, що ці джерела водопостачання мають бути організованими. Органи місцевої влади територіальних громад мають ознайомити населення з таким переліком альтернативних джерел водозабезпечення.

    Таким чином, одним із важливих завдань Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області  на сьогодні є інформування як населення, так і органів місцевого самоврядування та підприємств водопостачання про необхідність належного облаштування, утримання та дезінфекції індивідуальних та громадських колодязів.

    При використанні шахтних колодязів їхнім власникам або утримувачам необхідно дотримуватися вимог санітарного законодавства, передбачених Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

    Територію поблизу колодязя слід утримувати в чистоті з організованим відведенням поверхневого стоку. У радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води. Забороняється використовувати для підіймання води з колодязя громадського користування ємності, які приносять споживачі, а також набирати воду з відра загального користування посудом, що належить споживачам.

    Власникам колодязів необхідно щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості (не менше двох з інтервалом відбору в 24 години).

    Дезінфекція проводиться одним із дієвих дезінфекційних засобів, які дозволено до використання Міністерством охорони здоров’я України та внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів згідно з інструкцією виробника щодо їхнього застосування. Після дезінфекції необхідно проводити лабораторні дослідження води на безпечність та якість.

    Використовуйте воду з альтернативних джерел лише для технічних потреб, якщо є сумніви щодо її безпеки.

    Забезпечте себе максимальним запасом питної води під час відключень електроенергії (тривалі блекаути).

    Для цього заздалегідь придбайте бутильовану питну воду. Одній дорослій людині потрібно на добу 3 літри питної води, включно з рідиною, яку споживаємо з їжею, від 10 до 15 літрів для гігієнічних потреб та приготування їжі.


 

    Зберігайте питну воду правильно. Зробіть запас води для себе й родини щонайменше на 72 години. Позначте ємності з водою такими бірками: «для пиття», «для технічних потреб», «для господарських потреб». Зберігайте воду в закритих ємностях з харчового пластику або емальованому посуді в темному прохолодному місці, подалі від світла та тепла.

    Стежте за повідомленнями місцевої влади та ознайомтеся з графіками організованого підвозу води до районів вашого постійного або тимчасового мешкання.

    У випадку надзвичайної ситуації, особливо при відсутності централізованого водопостачання, населення змушене користуватися для споживання та приготування їжі водою з будь-яких інших наявних джерел. Основним завданням є недопущення спалахів, групових випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зокрема пов’язаних з водним шляхом передачі. У цьому випадку необхідно провести її очищення та знезараження в домашніх умовах.

    Ось, наприклад, кілька способів, як очистити воду від шкідливих домішок і речовин, щоб її можна було пити без шкоди для здоров’я:

1. Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом. Вода не має бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні. Наберіть половину або ⅓ об’єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання. Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі. Якщо вода пройшла тест на колір та запах, то її можна знезаразити.

2. Є такий спосіб знезараження, як, наприклад, кип’ятіння. Це найбільш надійний спосіб. Кип’ятіть воду протягом 10-15 хвилин з моменту, коли вона закипіла. Чим довше ви кип’ятите воду, тим краще - більше потенційних вірусів буде знищено. Після охолодження воду потрібно обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Якщо є можливість, відстояну кип’ячену воду можна додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води. Зберігайте таку воду у чистих закритих ємностях не більше ніж одну добу. Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити спеціальними хімічними речовинами.

3. Таблетки з активним хлором. Є спеціальні препарати із вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності.

4. Фільтри для води. Придбайте заздалегідь кілька фільтрів для води й очищуйте воду з колодязів, бюветів додатково після кип’ятіння.

    Обов’язково покладіть пляшку питної води у свою «тривожну валізку», коли йдете до об’єкту укриття!

    Однак, слід пам’ятати! Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань - підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо - негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування!

    Пам’ятайте, вживання якісної питної води - запорука вашого здоров’я!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux