• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Як вибрати якісний посівний матеріал
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 30 листопада 2020 року о 18:47

У сучасному сільськогосподарському виробництві високоякісний посівний матеріал має непереоціненне значення та є запорукою отримання високих врожаїв. Через насіння реалізується генетичний потенціал нових сортів. Україна набула права видавати міжнародні сертифікати, які засвідчують посівні та сортові якості насіннєвого матеріалу і отримала можливість помітно розширити географію експорту насіння за рахунок поставок продукції на нові ринки збуту. 

Саме тому підвищується роль державного контролю за виробництвом та реалізацією насіння і садивного матеріалу. Кожен виробник сільгосппродукції є потенційним споживачем насіннєвого матеріалу, насамперед якісного. Тому купуючи насіння необхідно пересвідчитись у наявності відповідних сертифікатів та супровідних документів. У статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» зазначено, що кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами: насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом , що засвідчує його посівні якості. Використання для сівби насіння, що не має відповідного сертифіката, забороняється. 

На перший погляд начебто зроблено все для того, щоб аграрії купували якісний посівний матеріал. Але на жаль, на насіннєвому ринку ще має місце реалізація підробленого насіння (контрафакт/ фальсифікат). Слід відмітити, що контрафактом вважається ввезення продукції особами, що не уповноважені виробником або власником торгової марки та сорту, як об’єкта інтелектуальної власності, на який отримано супровідні документи для здійснення імпорту товару на певну територію або регіон. В свою чергу фальсифіковане насіння – продукція, виготовлена на території України з порушенням технології, неправомірним використанням найменувань сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні зі спотвореним вмістом та з копіюванням зовнішнього оформлення оригінальної тари. 

В той час, коли виробники якісного насіннєвого матеріалу вирощують насіння дотримуючись технологій, своєчасно проводять сортові прочистки, догляд за посівами, підготовку насіння, проводять сертифікацію та дбають про надійний захист своєї продукції, то недобросовісні конкуренти – підробляють насіння, копіюють пакувальну тару, сертифікати, етикетки та, звісно, шукають потенційних споживачів, сподіваючись на те, що на кожен товар є свій покупець. 

Використання на посів фальсифікованого насіння може спричинити до 25 % недобору врожаю. Проблеми такого насіння: погані сходи, або взагалі їх відсутність, низька врожайність, різнобій сорту, хвороби. Крупні компанії – оригінатори, дбають про захист від підробок застосовуючи тривимірне зображення голограми, спеціальні етикетки з QR- кодом, термічне зшивання мішків. Кожен мішок має індивідуальний номер, який не може повторюватись. Контрафактне та фальсифіковане насіння, як правило формують із товарного зерна, фарбують барвником і пропонують до продажу навіть за 50% передоплату чи під майбутній урожай. Тому купувати насіння, добрива та засоби захисту рослин краще за безготівковий розрахунок, зберігаючи всі платіжні документи. Занижена ціна є завжди підозрою. Не варто шукати найдешевше, оскільки на виробництво якісного насіння, випробовування, сертифікацію виробники витрачають значні кошти. 

Дистриб’ютори підробленого насіння не дають базової супровідної інформації, залишаючи споживачів без підтримки і супроводу щодо відповідального і належного використання сорту. Фальсифіковане насіння може містити шкідливі домішки, що завдає шкоди довкіллю та продовольчим ресурсам. 

Низькі врожаї і погана якість культур впливають на дохід господарств. 

Підроблення насіння є порушенням прав інтелектуальної власності на сорти. 

До продажу не може пропонуватися насіння сорту чи гібриду, який не внесено до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні. Слід звертати увагу на калібрування насіння: добре відкаліброване насіння має однаковий розмір і вагу насінин. При купівлі насіння обов’язково перевіряйте відповідність інформації у сертифікатах та на етикетці. Номер партії та країна виробництва насіння повинні співпадати. Не слід довіряти незасвідченим копіям сертифікатів, а у справжності сертифікату можна пересвідчитись через електронний доступ до «Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал». 

У потенційного покупця насіння мають виникнути сумніви, якщо насіння пропонує «нова» невідома фірма у якої завжди наявний повний асортимент продуктів з будь – якої країни походження. Таке насіння, як правило, все з одного мішка, і все «свіже»- поточного або минулого року виробництва, чого часто не буває навіть у офіційних дистриб’юторів. «Менеджерами» такої фірми, зазвичай є приватні підприємці, які залишають лише номер мобільного телефону. Як правило така фірма надає сервіс-доставку насіння до покупця, а не відпускає його зі складу, щоб не дізналися де виробляється фальсифікат. 1-2 мішки на пробу – оригінальні, проте потім, після оплати чи перевірки справжності, доставляють решту – вже фальсифіковане. 

Також необхідно перевірити всю можливу інформацію у мережі Інтернет.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux