У спекотний період значно зростає ризик виникнення харчових отруєнь, зумовлених активним розмноженням мікроорганізмів у харчових продуктах. Для закладів громадського харчування дотримання гігієнічних вимог є ключовим не лише для збереження здоров’я споживачів, а й для підтримки належної репутації бізнесу.
Держпродспоживслужба нагадує операторам ринку про основні профілактичні заходи, які допоможуть уникнути отруєнь у літній сезон:
Контроль безпечності сировини
Забезпечення належного температурного режиму
Санітарний стан кухні та обладнання
Роздільна обробка продуктів
Достатня термічна обробка
Гігієна персоналу
Крім того, впровадження системи НАССР є обов'язковим для всіх операторів ринку, які здійснюють виробництво, обробку, зберігання та реалізацію харчових продуктів, зокрема в закладах громадського харчування.
Також і не забуваємо - зареєструвати заклад відповідно до вимог українського законодавства. Одним із важливим документом – це державна реєстрація потужностей оператора ринку. Це визначено Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а наказ Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431 визначає Порядок реєстрації.
Важливо: У разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з харчовими отруєннями, просимо негайно повідомляти територіальний орган Держпродспоживслужби для оперативного реагування та недопущення поширення небезпеки.
Пропонуємо звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області одним з таких способів:
управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області - телефон: 099 723 16 99
написати листа на електронну пошту info@dp.dpss.gov.ua;
надіслати листа в паперовому вигляді на поштову адресу: вул. Філософська, 39-А, м. Дніпро, 49006