• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Як уберегтися від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

     Кожний літній сезон відзначається збільшенням випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. На червень-вересень щорічно припадає 60-70% усієї річної захворюваності на гострі кишкові інфекції. Це пов’язано зі сприятливими температурними умовами для зберігання та розмноження збудників кишкових інфекцій у навколишньому середовищі.

     Основними причинами виникнення кишкових інфекцій та харчових отруєнь є порушення правил приготування та зберігання харчових продуктів. Найчастіше хворі пов’язують захворювання зі вживанням продуктів харчування, які були придбані на стихійних ринках, або зі вживанням страв домашнього виготовлення, умови та терміни зберігання яких були порушені.

     Найбільш небезпечними є молочні, м’ясні харчові продукти та кулінарні вироби, які не піддаються додатковій термічній обробці (заправлені майонезом або сметаною салати, м’ясні та рибні рулети, запіканки, заливне, паштети, страви з субпродуктів птиці, пиріжки з м’ясною чи овочевою начинкою). У цих стравах дуже швидко та інтенсивно проходить розмноження збудників кишкових інфекцій та накопичення їхніх токсинів.

     У поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

* 1 випадок отруєння дикорослими грибами, які готували в їжу замороженими, зібраними ще восени минулого року;

* 1 випадок гострої кишкової інфекції після вживання придбаної на стихійному ринку копченої риби;

* спалах сальмонельозу після вживання готових страв у закладі громадського харчування (у результаті чого постраждало 13 осіб, з них – 5 дітей);

* випадок ротавірусної інфекції в організованому дитячому колективі дошкільного навчального закладу (у результаті якого постраждало 4 дітей).

     Порівняно з минулим роком: протягом 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій, у результаті яких постраждало 62 особи, у тому числі 32 дітей.

     Крім того, протягом 2022 року по Дніпропетровській області зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм та 10 випадків отруєння дикорослими грибами (постраждало 12 осіб, зокрема 3 дітей, 1 дитина померла). 

     Найпоширенішими кишковими інфекціями у літній період є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції (такі, наприклад, як ботулізм), ротавірусна і ентеровірусні інфекції.

     За минулий рік найбільше людей захворіло саме на сальмонельоз, який був виявлений у 29 дорослих та 12 дітей.

     За результатами епідеміологічних розслідувань спеціалістами Держпродспоживслужби області спалаху сальмонельозу та захворюваності на ротавірусну інфекцію, які зареєстровані у поточному році, встановлено, що в обох випадках джерелом інфекцій та безсимптомними носіями стали працівники закладів, які при певних умовах порушень санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, порушень правил особистої гігієни стали поширювачами інфекції.

     У обох випадках Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області винесено 2 рішення про тимчасове припинення виробництва на об’єктах до усунення порушень та проведення заходів із локалізації спалаху гострої інфекційної хвороби. Під час інспектування закладу громадського харчування вилучено 72,4 кг продуктів харчування, які не відповідають вимогам законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів і є непридатними для споживання людиною; складено протокол та винесено постанову про адміністративне правопорушення – у вигляді накладення штрафу у розмірі шести мінімальних заробітних плат; направлено лист до поліції про вжиття відповідних заходів та порушення кримінальної справи за ст.325 ККУ.

     Обом суб’єктам господарювання направлено приписи із заходами про усунення виявлених порушень та заходами щодо локалізації та недопущення поширення гострих інфекційних хвороб. Також поінформовано органи місцевого самоврядування та направлено донесення до центрального апарату Держпродспоживслужби України.

     Аби убезпечити себе та своїх близьких від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, дотримуйтесь таких заходів профілактики:

*не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання;

*не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, купувати продукти харчування у стаціонарних торговельних мережах, за наявності виробничого маркування, за допомогою якого ви можете дізнатися інформацію щодо походження такого продукту, умов та термінів зберігання тощо;

*перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди дотримуватися правил особистої гігієни - мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

*дотримуватися технології приготування, особливо це стосується належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;

*не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

*особливо в літній період відмовитися від споживання багатокомпонентних страв: страви з подрібненого м’яса та риби, салати з майонезом, особливо салати, що одночасно містять і овочі, і рибу, і м’ясо та ще й соус, відмовитися від споживання кремових виробів, паштетів, зельців, холодців тощо, надто коли ви, наприклад, їдете у подорож чи на відпочинок і відсутні відповідні температурні умови для зберігання таких продуктів; ретельно підбирати їжу для дітей, адже вони особливо вразливі до харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій;

*не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

*при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

*не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

*для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

*перед відпочинком з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

     У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

     Питання щодо ситуації з харчовими отруєннями та гострими кишковими інфекціями по Дніпропетровській області, а також щодо заходів профілактики у літній період, протягом травня висвітлені головною спеціалісткою Головного упрвління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргаритою Малишевою під час участі у 5 пресконференціях, 2 інтерв’ю, проведених Дніпропетровськими регіональними інформаційними агенствами та телеканалами, 2 виступах на українському радіо, а також головною спеціалісткою Криворізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Тетяною Семеновою під час надання інтерв’ю для Криворізького міського телебачення.

     Крім того, спеціалістами Головного упрвління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його територіальних підрозділів постійно проводиться санітарно-роз’яснювальна робота серед населення, враховуючи особливості воєнного стану, нестабільність та можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій.

 

https://most-dnepr.info/news/society/210402_dnipropetrovshchini_z_pochatku_roku.htm


https://osn.com.ua/news/society/na-dnipropetrovshchini-z-pochatku-roku-vid-spalakhiv-gostrikh-kishkovikh-infektsiy-postrazhdalo-19-o.htm


https://most-dnepr.info/news/society/210408_zahistit_svoie_zdorovya_vlitku_yak.htm

  

https://youtu.be/SbLn7uaiM6Y (з 16:35 хв.)

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux