Як провести різдвяні та новорічні свята без шкоди для здоров'я

опубліковано 22 грудня 2025 року о 12:55

З наближенням різдвяних та новорічних свят українці починають готуватися до них, заздалегідь купуючи щось особливе і смачненьке. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і безперечно, під час застілля зростають ризики кишкових розладів, переїдання та, навіть харчових отруєнь, причиною яких можуть бути неякісні продукти харчування, недотримання правил особистої гігієни тощо.

Під час святкування подають велику різноманітну кількість страв, які не завжди є корисними та здоровими, також є проблема в різкому навантаженні на організм. 

Тож, щоб убезпечити себе, Криворізьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області нагадує:

-    завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються; 

-    беріть до уваги умови реалізації продуктів та терміни їх придатності;

-    не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

-    купуйте продукти у спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;

-    дотримуйтеся правил зберігання харчових продуктів, товарного сусідства у холодильному обладнанні (сира продукція окремо від готової продукції);

-    дотримуйтеся правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийманням;

-    вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);

-    споживайте страви одразу після приготування, а у випадку повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;

-    зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 годин;

-    неодмінно помістіть у холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кондитерські вироби з кремом;

-    кондитерські вироби з масляним кремом зберігайте при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;

-    свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;

-    не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості;

-    молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

-    м’ясо необхідно добре проварювати та просмажувати;

-    не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;

-    їжте невеликими порціями, з перервами;

-    не забувайте про питний режим.

Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися за кілька годин після вживання їжі або за кілька днів або навіть тижнів. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутися 

до закладів охорони здоров’я.

Бажаємо міцного здоров’я та приємних свят!



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux