• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Як обрати якісне насіння овочевих культур?
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 01 квітня 2024 року о 11:15

     Розпочинається сезон посіву овочевих культур. Для цього необхідно правильно підбирати сорти, які найбільше придатні для вирощування в конкретних кліматичних умовах. Рекомендації зони вирощування сільськогосподарських культур вказані у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі – Реєстр). Насіння в пакетиках продається всюди – від стихійних ринків до супермаркетів. Щоб не помилитись з вибором насіння, потрібно дотримуватись простих рекомендацій під час його купівлі.

       1. Відповідно до законодавства, допускається обіг насіння, сорти яких включені до Реєстру. 

       2. Здійснюйте покупку лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння. Вони повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою. 

      3. Звертайте увагу на особливості і маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, відповідно до Національного стандарту України ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови», призначеним для роздрібної торгівлі вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт, гібрид, масу або кількість насінин в пакеті, штук; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування). 

      4. Важливо при розкритті пакування не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії, а також зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар. Маючи їх, можна виставити претензії до продавця у разі неякісного насіння. 

      5. Якість насіння та посадкового матеріалу не залежить від яскравої картинки на упаковці.

     Кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися:

      сертифікатами, що засвідчують його сортові та посівні якості;

      довідкою про сортові та посівні якості та документами згідно з ДСТУ 4138:2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості», які видає споживачеві виробник насіння на основі сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, а саме:

      «Атестат на насіння» - на добазове та базове насіння;

      «Свідоцтво на насіння» - на сертифіковане насіння;

      «Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів.

     Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів, становить 12 місяців, а упакованих у герметичну тару – 24 місяці. Реалізація насіння без супровідних документів про їхнє походження та якість забороняється законодавством України. Дані, які зазначені у сертифікаті, повинні збігатися з даними на пакуваннях. Слід уважно роздивитися пакетик з насінням. Пакетик повинен бути добре склеєний, текст і малюнок- нанесені акуратно. Дата фасування повинна штампуватися, а не друкуватися. Штамп наноситься тільки після пакування та шрифт відрізняється від типографського.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux