• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Як купити якісне насіння овочевих культур
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 18 березня 2021 року о 08:43

       Навесні істотно пожвавлюється реалізація насіння овочевих культур на ринках та у спеціалізованих магазинах. Дачний сезон зазвичай починається із закупівлі насіння. А от як правильно купувати насіння, знають не всі. І часто невдачі та прикрості від «малого врожаю» пов’язані з поганою якістю посівного матеріалу.

       А як же визначити цю якість і зорієнтуватись у великій кількості барвистих пакетиків з насінням овочевих культур? Що потрібно знати при купівлі насіння? При підвищеному попиті в покупців зростає ризик купити некондиційне (таке, що за своїми якісними показниками не відповідає вимогам нормативних документів) насіння. З огляду на це,  нагадуємо  споживачам насіння та садивного матеріалу, що при купівлі насіння овочевих, баштанних культур на ринках чи у спеціалізованих магазинах покупець має право вимагати у продавця відомості про партію насіння, яку він хоче придбати. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння занесені згідно з ДСТУ 6006:2002 в Довідку про сортові та посівні якості, яка видається власнику насіння фірмою-продавцем і містить таку інформацію: назву підприємства, адресу,  де придбано насіння, культуру, сорт, (гібрид), рік врожаю, номер партії, схожість, чистоту, вологість, походження насіння, термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалась перевірка посівних якостей насіння. За умови, коли насіння є власного виробництва, дані про партію вказуються в Сертифікаті, що засвідчує його посівні якості. Варто знати, що строк чинності документів за результатами аналізу щодо посівних якостей насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих у герметичну тару – 24 місяці. Використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість, забороняється.

       Власник насіння повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння і садивного матеріалу, зазначених у супровідних документах. Перед купівлею насіння переконайтесь, на яких засадах продавець реалізує продукцію і обов’язково перевірте у нього наявність необхідного пакету документів.

       Отже, щоб убезпечити себе від розчарування, купуючи насіння, дотримуйтесь таких правил:

1) Відповідно до законодавства, допускається обіг партій насіння, сорти яких включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

2) Здійснюйте купівлю лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння ( для насіння власного виробництва – сертифікат на насіння, за умови перепродажу насіння - довідка про сортові та посівні якості). Ці документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.

3) Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо, назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння, культуру, сорт, гібрид, масу або кількість насінин в пакеті, штук, номер насіннєвої партії, рік урожаю, схожість, документ на насіння (назва, №), коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування). Зазначені показники безпосередньо можуть наноситись на тару методом механічного чи ручного штампування.

4) Важливо при розкриванні пакування не пошкоджувати місце, на якому вказаний номер партії, а також зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар. Маючи їх, можна виставити претензії до продавця у разі реалізації вам неякісного насіння.

5) Візьміть на замітку, що якість насіннєвого матеріалу не залежить від яскравості картинки на упаковці. Пам’ятайте, якісне насіння хороших сортів і гібридів дешевим не буває, а нас у більшості випадків підводить бажання заощадити.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux