• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вимоги до сортових якостей насіння
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 31 липня 2023 року о 11:00

     У системі агротехнічних та організаційних заходів щодо підвищення та забезпечення стабільності врожаїв сільськогосподарських культур провідне місце належить сортовому насінню, через яке реалізуються потенційні можливості сорту, і навпаки, найбільш високопродуктивний сорт дає низький врожай при сівбі низькоякісним насінням. Тому об'єктами насінництва є сорт і гетерозисний гібрид, які являють собою сукупність рослин тієї або іншої створеної шляхом селекції культури, що має певні спадкові морфологічні, біологічні та господарсько цінні ознаки та властивості.

     Сорт і гібрид є одними з основних засобів сільськогосподарського виробництва.

     Сортовий контроль - комплекс заходів із визначення сортових якостей насіння, садивного матеріалу або маточних насаджень багаторічних рослин.

      Сортові якості насіння - сукупність морфологічних ознак, за якими визначається належність рослини до відповідного сорту.

      Сортові якості насіння зернових культур необхідно встановлювати за результатами польового оцінювання згідно з чинними методиками.

     Визначення сортових якостей насіння здійснюється шляхом польового оцінювання, ділянкового та лабораторного сортового контролю на відповідність сорту морфологічним ознакам, визначеним при його реєстрації.

     Заходи з проведення польового оцінювання насіннєвих посівів для сортів пшениці, жита, тритикале, ячменю, вівса, гречки, проса, а також сортів кукурудзи, сорго і соризу необхідно проводити двічі протягом сезону (попереднє обстеження та польове інспектування), на посівах з виробництва самозапилених ліній та гібридів – три перевірки протягом сезону (попереднє обстеження, обстеження за контролем запилення та остаточне оцінювання за сортовими ознаками).

     Культура, сорт, батьківські компоненти гібридів, у тому числі чоловіча стерильність та відновлення фертильності пилку, повинні мати характерні морфологічні ознаки, зазначені в офіційному описі сорту (ідентичність), та відповідну сортову чистоту (типовість).

     Сортова чистота (типовість) посівів для самозапильних культур під час остаточного оцінювання має відповідати мінімальним нормам, встановленим Методичним вимогам.

     Визначення сортових якостей насіння (польове оцінювання) категорій добазового і базового насіння виконує виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який є посадовою особою органу із сертифікації або його підрозділу.

     Сортові якості насіння та садивного матеріалу інших категорій можуть визначатися аудитором із сертифікації (агроном-інспектор), який провадить діяльність як незалежний експерт, за умови вибіркового оцінювання таких робіт аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який є посадовою особою органу із сертифікації або його підрозділу.

     З посіву, що за сортовими якостями не відповідає вимогам до заявленої категорії, одержане насіння може бути переведено в нижчу категорію, вимогам якої воно відповідає.

     При виявленні порушення нормативних вимог під час вирощування насіння або незадовільних результатів польового оцінювання посіви вибраковуються, що відображається в акті бракування посівів, а отримане з них насіння або садивний матеріал сертифікації не підлягають.

     Якщо посів не відповідає вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва, він вилучається з числа насіннєвих.

     За результатами визначення сортових якостей аудитор з сертифікації (агроном-інспектор) видає акт польового оцінювання встановленої форми, який є підставою для видачі сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння.

Використання для сівби насіння, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

     Обов’язковою умовою під час здійснення польових обстежень з контролю запилення гібридів кукурудзи та сорго є повний збіг цвітіння обох батьківських форм у часі.

     Сортова чистота гібридних посівів має бути підтверджена результатами ділянкового (ґрунтового) сортового контролю, які мають бути не нижчими за 85 % для гібридних посівів пшениці або ячменю та 95 % для інших культур. Високі сортові показники можуть бути гарантовані за умов:

  • дотримання вимог щодо просторової ізоляції та попередника;
  • досягнення сприятливих умов запилення;
  • високого рівня чоловічої стерильності материнських рослин та сортових якостей батьківських компонентів у цілому.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux