• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Виробництво та обіг садивного матеріалу в Україні
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 08 жовтня 2021 року о 09:05

     Садівництво є традиційною галуззю сільського господарства України. Плодово - ягідна продукція має велике значення у забезпеченні продовольчої безпеки. Основою успіху в цій справі є садивний матеріал (саджанці), який має відповідати високій якості та мати легальне походження, оскільки від першого залежить отримання здорових багаторічних насаджень, висока врожайність та належна якість плодово - ягідної продукції, а від другого - найбільш вигідні умови її реалізації. 

     В Україні виробництво та реалізація насіння та садивного матеріалу регулюється Законом України «Про насіння та садивний матеріал», Законом України «Про охорону прав на сорти рослин» та іншими нормативно – правовими актами. 

     Держава звернула пильну увагу на сертифікацію саджанців. Відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (в останній редакції від 30.06.2016 року) та Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 97, вирощений садивний матеріал, який буде реалізовуватися в Україні і в подальшому використовуватиметься в господарських цілях, обов’язково повинен бути сертифікований.

     Щоб не попастися на неякісний товар при покупці саджанців, треба поцікавитись у реалізаторів садивного матеріалу наявністю сертифікатів сортової та товарної якості. Це не 100% гарантії, але вже вагома підстава вважати, що саджанці є сертифікованими. На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України можна самостійно перевірити, чи внесений конкретний виробник садивного матеріалу у цьому році до Реєстру виробників насіння і садивного матеріалу, продивитися його виробничу програму, кількість заявленого під реалізацію садивного матеріалу того чи іншого сорту. Також у Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал можна перевірити вже видані агрономами - інспекторами сертифікати на сортову та товарну якості садивного матеріалу.

     У свою чергу сертифікація можлива за умови, якщо садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України, який за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

     У статті 1 розділу І Закону України «Про насіння і садивний матеріал» визначені категорії та вимоги до садивного матеріалу багаторічних рослин. Раніше чіткої вимоги щодо безвірусності саджанців не було, але в 2016 році до Закону внесли зміни, згідно з якими садивний матеріал повинен бути безвірусним. Адже коли господар створює свій розсадник і не контролює умови його вирощування (фітосанітарний стан), то в промислових насадженнях, які закладені таким матеріалом, часто трапляється зрідження чи загибель дерев, зниження плодоношення та втрата товарних властивостей урожаю.

     В Україні, як і в більшості країн світу, існує контроль за обігом садивного матеріалу. Його мета - захистити інвестиції виробників на дотримання прав власника сорту, якості та фітосанітарний стан садивного матеріалу. Сертифікаційні схеми його вирощування мають відповідати міжнародним нормам, зокрема європейській Середземноморській організації захисту рослин, на інтернет - сайті якої виробники можуть завантажити всі вимоги та сертифікаційні схеми для ягідних культур. Україна є дійсним членом цієї організації, тож ці схеми мають впроваджуватися на території нашої держави.

     Відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що за результатами звітності обсяги реалізації садивного матеріалу, лісових, квіткових та декоративних рослин суб’єктами господарювання – (ДП) обласного управління лісового та мисливського господарства в Дніпропетровській області за 9 місяців 2021 року складають 37,136 тис. штук, обсяги реалізації насіння плодових, ягідних культур та іншого садивного матеріалу суб’єктами господарювання, які занесені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва в Дніпропетровській області, за 9 місяців 2021 року складають 23,21 тис. штук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux