Відповідно до Угоди СОТ про застосування санітарних та фітосанітарних заходів (далі — Угода СФЗ), будь-які санітарні й фітосанітарні заходи (включаючи вимоги до забезпечення простежуваності), запроваджувані країнами — членами цієї міжнародної організації, повинні відповідати, зокрема, таким вимогам:
- не створювати свавільної або невиправданої дискримінації між державами — членами СОТ; не справляти більш обмежувального впливу на торгівлю, ніж це є необхідним для досягнення державами — членами СОТ належного рівня санітарного чи фітосанітарного захисту, який враховує технічні й економічні можливості;
- не застосовуватися у спосіб, який являє собою приховане обмеження міжнародної торгівлі. СОТ заохочує прийняття країнами-членами нормативно-правових актів, гармонізованих з відповідними міжнародними стандартами, інструкціями та рекомендаціями, встановленими:
а) комісією Кодекс Аліментаріус у випадку забезпечення безпечності харчових продуктів;
б) міжнародним епізоотичним бюро (OIE) у випадку охорони здоров’я тварин та запобігання зоонозам;
в) Секретаріатом Міжнародної конвенції із захисту рослин (IPPC). II10 Простежуваність харчових продуктів: основні питання.
У стандарті CAC/GL 60-2006 Комісія Кодекс Аліментаріус надає таке визначення простежуваності:
«Простежуваність — можливість відслідкувати рух харчового продукту на визначених етапах виробництва, переробки та розповсюдження».
1. Крім того, у згаданому стандарті Комісія Кодекс Аліментаріус визначає принципи простежуваності як необхідний інструмент у рамках проведення інспектувань державними компетентними органами. Водночас формулювання терміну «простежуваність» наводиться також і в стандарті Міжнародної організації зі стандартизації (ISO), яка розглядає простежуваність як «можливість відслідкувати рух корму або харчового продукту на визначених етапах виробництва, переробки та розповсюдження».
2 . Виходячи з наведеного, можна зробити висновок, що основою для будь-якої системи простежуваності є можливість відслідкувати та ідентифікувати певні продукти в процесі їх руху ланцюгом постачання. Можна виділити такі основні елементи системи простежуваності:
При цьому слід зважати на те, що обсяги інформації, необхідної для забезпечення простежуваності, можуть бути різними залежно від сектору виробництва та типу продукту. Крім того, розрізняються й типи фіксації такої інформації (може бути застосована як паперова форма, так і баркоди або певні комп’ютерні програми тощо). Наразі більшістю країн прийнято концепцію, за якою національне законодавство має містити вимогу щодо простежуваності за принципом «крок назад — крок вперед». Зазначене є необхідною основою для забезпечення дієвої простежуваності в будь-якій сфері виробництва та для будь-якого типу продукту.