• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Використання сортів ОЕСР
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 06 травня 2021 року о 11:53

     Приєднання України до Насіннєвих схем ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку) законодавчо врегульовано Законом України від 15 лютого 2011 року № 3019-IV «Про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння зернових культур, Схеми сортової сертифікації насіння кукурудзи та сорго Організації економічного співробітництва та розвитку» та передбачає подальше проведення в Україні сортової сертифікації відповідно до міжнародних норм та методичних вимог.

     Приєднання до схем сортової сертифікації насіння ОЕСР дає змогу сертифікувати насіння за міжнародними нормами і стандартами. Це сприяє підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, конкурентоспроможності вітчизняних сортів на зовнішніх ринках, задоволенню експортного попиту та відкриттю нових ринків збуту. Україна має можливість брати участь у світовій торгівлі насінням, використовуючи етикетки ОЕСР. Документи й сертифікати, видані на насіння в Україні, будуть визнані 57 країнами світу. З часу приєднання до Насіннєвих схем понад 400 сортів і гібридів української селекції внесені до Каталогу сортів ОЕСР.

     Перелік сортів рослин організації економічного співробітництва та розвитку розміщено на офіційному сайті ОЕСР. Реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, можна знайти на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

     Ввезення сортів рослин, не включених до Реєстру сортів, придатних до поширення в Україні, але які входять до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських культур, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, здійснюється виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України згідно з Порядком ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння та садивного матеріалу сорту, не внесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, але внесеного до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 № 762. Відповідно до цього порядку суб’єкт господарювання, який планує імпорт, надсилає Держпродспоживслужбі Повідомлення за формою, яке подається в одному примірнику. Достовірність даних, наведених у повідомленні, забезпечує суб’єкт господарювання, який здійснює ввезення та вивезення насіння та садивного матеріалу. Держпродспоживслужба протягом п’яти робочих днів з дати отримання повідомлення письмово звертається до спеціально уповноваженого органу країни реєстрації сорту для надання ним відповідної письмової згоди (угоди) на розмноження насіння за межами країни реєстрації і офіційно засвідченого стандартного зразка сорту та офіційного опису сорту. Протягом п’яти робочих днів після отримання зазначених матеріалів Держпродспоживслужба надає Погодження на безоплатній основі. У разі неподання уповноваженим органом країни протягом 30 робочих днів запитуваних матеріалів Держпродспоживслужба протягом п’яти робочих днів письмово інформує суб’єкта господарювання про відмову у ввезенні насіння.

     На партії насіння, призначені для міжнародної торгівлі, зарезультатами польового інспектування посівів видається Сертифікат ОЕСР – документ встановленої форми, яку затверджує Секретаріат ОЕСР. Цей сертифікат засвідчує лише сортові якості насіння. Посівні якості насіння, призначеного для експорту, визначаються лабораторією, акредитованою в ISTA, яка за результатами аналізів видає Міжнародний оранжевий сертифікат ISTA. При цьому відбір проб для аналізу проводиться лише акредитованими відбірниками проб. Термін дії сертифіката обмежений, як правило, чотирма місяцями. Після закінчення терміну дії сертифіката відбирається нова проба для аналізу в ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», за результатами якого видається новий документ, а попередній анулюється.

     На території Дніпропетровської області державний нагляд (контроль) у сферах насінництва та охорони прав на сорти рослин здійснюється відділом контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux